Συνέντευξη του Γιώργου Κασσάρα, πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου, μέλους της διοικούσας επιτροπής της "Κοινωνικής Συμφωνίας" στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της Ρόδου, 23.7.2013

«Tα νησιά οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση και τον μαρασμό»

 

«Η κυβέρνηση αυτή το μόνο που κάνει συστηματικά και με εξαιρετική συνέπεια και επιτυχία, θα έλεγα, είναι να γυρίζει τη χώρα στη δεκαετία του '60. Ό,τι πέτυχε ο ελληνικός λαός μεταπολεμικά, όλα καταστρέφονται. Ειδικά η Περιφέρεια και πολύ περισσότερο τα νησιά οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση και τον μαρασμό».

1. Συμφωνείτε με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που οδηγούν   στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και στις απολύσεις χιλιάδων καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης;

Γιώργος Κασσάρας: Εννοείται πως δεν συμφωνώ και πιστεύω ότι οιοσδήποτε νοήμων και σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να συμφωνεί με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας  καθώς και τις απολύσεις χιλιάδων καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης και σχολικών φυλάκων.

Δεν εκπλήσσομαι βέβαια από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, αφού όλα αυτά είναι υποχρεώσεις που εν πολλοίς  έχουν αναληφθεί με την ψήφιση του β’ Μνημονίου, το οποίο όπως είναι γνωστό καταψήφισα για όλους αυτούς και πολλούς ακόμη σοβαρούς λόγους.

Κατανοώ όμως ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι πραγματικά συμβαίνει, όταν  η αντιλαϊκή, αντιαναπτυξιακή και απάνθρωπη πολιτική φθάνει στο δια ταύτα και αποκτά συγκεκριμένη ταυτότητα, με ονόματα και διευθύνσεις.

Επισημαίνω  ότι η διαφωνία μου δεν έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα και ότι δεν επιθυμώ να χαϊδέψω αυτιά. Αντίθετα  είναι βαθιά πολιτική  και ουσιαστική, γιατί πιστεύω ότι το κράτος μας χρειάζεται οργάνωση και μεταρρυθμιστικές τομές, αλλά αυτό επιβάλλεται να γίνει συγκροτημένα, βάσει ενός ολοκληρωμένου  σχεδίου, το οποίο θα έχει ως μόνη κατεύθυνση την εξυπηρέτηση του δημοσίου και λαϊκού  συμφέροντος και όχι την εξυπηρέτηση των  ιδιωτικών και μεμονωμένων συμφερόντων. Αν γινόταν έτσι, τότε θα βλέπαμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι όχι μόνον δεν περισσεύουν αλλά αντίθετα σε πολλούς νευραλγικούς τομείς της κρατικής μηχανής υπολείπονται. Άρα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται  με οργάνωση και  ορθολογική κατανομή των ανθρωπίνων πόρων και όχι με «αποκεφαλισμούς».

Σε αυτό το σημείο  θέλω να τονίσω ότι το μεγαλύτερο εξ όλων των εγκλημάτων,  είναι η διάλυση της Παιδείας. Αν έπρεπε να σώσουμε με κάθε κόστος κάτι, αυτό ήταν η Παιδεία. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές του Ελληνισμού υπήρξαν φωτισμένοι πατριώτες που έσωσαν τα σχολειά. Δυστυχώς φαίνεται ότι σήμερα ούτε αυτό δεν είμαστε άξιοι να σώσουμε, από τη λαίλαπα της  μνημονιακής  κατοχής.

2. Πως είναι δυνατό με επώδυνα μέτρα που συνεχώς επιβάλλονται να έρθει η ανάπτυξη και η ευημερία στη χώρα καθώς και οι πολίτες δεν έχουν πια περιθώρια να πληρώνουν;

Γ.Κ.:  Πραγματικά δεν υπάρχει φως από πουθενά αφού, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν γίνεται κάτι για την ανάπτυξη. Για παράδειγμα,  τα μεγάλα οδικά έργα έχουν παγώσει σχεδόν  4 χρόνια τώρα και δεν εκτελείται έστω ένα άλλο αναπτυξιακό έργο στη χώρα, είτε στο Κέντρο είτε στην Περιφέρεια. Προχθές περνούσα από το σημείο της Εθνικής οδού στην Πελοπόννησο, στο οποίο κήρυξαν την πανηγυρική επανέναρξη των έργων ο Πρωθυπουργός με τον κ. Βενιζέλο, ερημιά, δεν υπάρχει τίποτα.

Παράλληλα οι τράπεζες είναι γνωστό ότι έχουν κλείσει τις στρόφιγγες και οι μισθοί  όσων εργάζονται ακόμη ή παίρνουν κάποια σύνταξη δεν αρκούν ούτε για τους πάγιους λογαριασμούς. Οπότε για ποια ανάπτυξη ή ευημερία μιλάμε…  

3. Παρά τα μέτρα  που έχουν επιβληθεί όμως οι επιχειρήσεις στενάζουν και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων πάνε από το κακό στο χειρότερο;

Γ.Κ.: Τα  μέτρα επιδεινώνουν την κατάσταση της αγοράς και είναι φυσικό ότι κάθε περικοπή από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι αντίστοιχη απώλεια εσόδων από τις επιχειρήσεις. Αυτές οι κοινωνικές ομάδες κινούν την αγορά και από τη στιγμή που αυτοί δεν αγοράζουν, οι τράπεζες δεν δανείζουν, οι επιχειρήσεις μαραζώνουν. Όλα είναι αλυσίδα. Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν φόρους και εισφορές, με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία, συνυπολογίζοντας και τις διαδοχικές ζημιές που υπέστησαν με τα δομημένα ομόλογα, και το κούρεμα των αποθεματικών τους,  να βουλιάζουν. Άλλωστε, με την ανεργία να καλπάζει, που να βρεθούν νέες εισφορές για να στηρίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Και ενώ όλοι αναγνωρίζουν, μαζί και οι δανειστές, ότι το πρόγραμμα είναι λάθος, κανείς δεν κάνει κάτι να αλλάξει την κατάσταση. Η κυβέρνηση, η χειρότερη όλων των εποχών, κατά τον βουλευτή της συμπολίτευσης Νικήτα Κακλαμάνη, είναι απολύτως υποτελής στην τρόικα και στις εντολές της. Αν αυτό δεν σταματήσει συνολικά  η χώρα και οι Έλληνες θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.

4. Με αυτά τα δεδομένα θεωρείτε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές; Σε περίπτωση εκλογών η Κοινωνική Συμφωνία  θα λειτουργήσει μόνη ή σε συνεργασία με άλλα κόμματα και ποια;

Γ.Κ.: Δεν νομίζω ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και σύντομα πιστεύω ότι θα αναγκαστεί από τα πράγματα  να προσφύγει σε εκλογές. Μπορεί και να είχαν γίνει ήδη, αν δεν υπήρχαν οι γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο.

Δεν βλέπετε πως μας επισκέπτονται οι Γερμανοί, ο ένας μετά την άλλη, θέλοντας  να δείξουν ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται το super success  story,  επ’ ωφελεία των Γερμανών ψηφοφόρων τους βεβαίως.  Στα 110 δις υπολογίζεται το κέρδος της Γερμανίας από την ιστορία της κρίσης.

Η Κοινωνική Συμφωνία δοκίμασε τις δυνάμεις της και όπως γνωρίζετε δεν είχαμε και μεγάλη τύχη. Παρ’ όλα αυτά διαθέτει πολύ αξιόλογα στελέχη, τα οποία αγωνίζονται και δραστηριοποιούνται με διάφορους τρόπους, για τη συγκρότηση μιας πλατιάς συμμαχίας των προοδευτικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, με σκοπό την δημιουργία ενός μετώπου ανατροπής με κυβερνητική προοπτική. Στα πλαίσια αυτά συνεργάζεται με όλες τις προοδευτικές και αντιμνημονιακές  δυνάμεις, αναγνωρίζοντας την πρωτοκαθεδρία του  ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την πορεία.

5. Θα λειτουργήσει θετικά η συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση;  Ειδικά για τα νησιά η πολιτική που εφαρμόζεται είναι στη σωστή κατεύθυνση;

Γ.Κ.:   Από τη στιγμή που  η συνεργασία αυτή γίνεται για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που οι ίδιοι οι εμπνευστές του αποκαλούν λάθος, είναι σαφές ότι μόνον θετικά δεν θα λειτουργήσει. Η  κυβέρνηση αυτή το  μόνο που κάνει συστηματικά και με εξαιρετική συνέπεια και επιτυχία θα έλεγα, είναι να γυρίζει    τη χώρα στη δεκαετία του ’60. Ό,τι πέτυχε ο Ελληνικός λαός μεταπολεμικά, όλα καταστρέφονται. Ειδικά η Περιφέρεια και πολύ περισσότερο τα νησιά οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση και τον μαρασμό. Τόσα χρόνια δίναμε αγώνες να γίνει η αποκέντρωση των υπηρεσιών και να βρίσκεται το κράτος δίπλα και στην υπηρεσία του πολίτη. Τώρα έχουμε περάσει στο ακριβώς αντίθετο άκρο. Καταργούν όλες τις υπηρεσίες , απαξιώνουν τις δομές και τις υποδομές και μεταφέρουν τα πάντα, ακόμη και τις εφορίες από τις οποίες αναμένουν έσοδα,  στο κέντρο. Οι νέοι μας, τα καλύτερα μυαλά μας, ξενιτεύονται όπως στην δεκαετία του ’60 που άδειασε αιμορραγώντας η Ελλάδα από τα εργατικά της χέρια και γέμισε τις φάμπρικες της δυτικής Ευρώπης, της Αυστραλίας κλπ.  Θεωρώ ότι αυτά δεν γίνονται τυχαία. Υπάρχει σχέδιο και σκοπιμότητα  με στόχο την εγκατάλειψη  του τόπου μας και την οικονομική και ουσιαστική κατάκτησή του.  Θεωρώ ότι κάποτε   κάποιοι πρέπει να απολογηθούν για την εγκληματική αυτή πολιτική.

6. Ποια είναι η πρόταση της Κοινωνικής Συμφωνίας  για την ανάκαμψη της οικονομικής κατάστασης της χώρας;

Γ.Κ.: Η Κοινωνική Συμφωνία, πολέμιος της θεωρίας του «μονόδρομου», πιστεύει σε  εναλλακτική πρόταση, που με δυο λόγια συμπυκνώνεται στα εξής :

α)Αναδιάρθρωση και διαγραφή Ελληνικού χρέους και εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης, όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις διεθνώς.

β) Μεταρρυθμίσεις που να είναι και τολμηρές αλλά όχι σαν  αυτές  που προωθούνται, οι οποίες  μόνο μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να ονομαστούν. Πρέπει να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών και την οργάνωση του δημόσιου τομέα, και όχι να απολύουμε υπάλληλους σαν να ήταν πρόβατα!  Απαραίτητη ασφαλώς είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης  και για την εξυγίανση της τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών.

γ) Άλλο μείγμα μέτρων, που θα στηρίζει την αγοραστική δύναμη των μεσαίων και κατωτέρων στρωμάτων, ώστε να   αναζωογονηθεί  η οικονομική δραστηριότητα. Είναι δεδομένο πως όταν αυτή  μειώνεται δραματικά κανείς δεν μπορεί να πληρώσει κανέναν . Τα ελλείμματα διευρύνονται και το χρέος  αυξάνεται.

Αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση : για να υπάρξει εναλλακτική  πρόταση, πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση που την πιστεύει και τη διεκδικεί .

7. Ποιο είναι το αντικείμενο της συνδιάσκεψης του κόμματος  που θα γίνει στην Αθήνα;

Γ.Κ.: Η Κοινωνική Συμφωνία, αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη 2η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη ( 20.7.13), κυρίως για να  εξετάσει τις δυνατότητες και να εξειδικεύσει το ρόλο της, στη δημιουργία ενός μετώπου ανατροπής  της ακολουθούμενης πολιτικής, στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής  συμφωνίας και στη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που θα δημιουργήσει όραμα, θα δώσει προοπτική αλλαγής και θα πείσει τους πολίτες .