Άρθρο της Μ. Κυριακοπούλου, πρώην βουλευτού – μέλους Πολιτικού Συμβουλίου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/koinonik/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Φαντάζει  να μην είναι μακριά η Πρωτομαγιά του 1886 όπου 400 χιλιάδες εργαζόμενοι στην Αμερική και 80 χιλιάδες στο Σικάγο (το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ) διαδήλωσαν για να υπερασπιστούν «το δικαίωμα στο οχτάωρο εργασίας» .

Και ενώ  ο προηγούμενος αιώνας ήταν αιώνας  αναγνώρισης και κατοχύρωσης εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων και ψήφισης  των διεθνών συνθηκών για τα ατομικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα,  καθώς και για την προστασία των εργαζομένων ( σήμερα ελεγχόμαστε από το διεθνές γραφείο εργασίας για τη μη εφαρμογή τους ) στην περίοδο που διανύουμε το δικαίωμα στην εργασία έγινε επαιτεία και οι συλλογικές οντότητες βρίσκονται υπό διωγμό  .

 Δυστυχώς η σκληρή νεοφιλελεύθερη συνταγή που μας επιβάλουν οι δανειστές και η παντοδυναμία των αγορών προκάλεσαν την βίαιη διάλυση των εργασιακών σχέσεων , την  κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, την διάλυση του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης , καθώς  και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας  στο 27,5% με   τραγικά αποτελέσματα  για την κοινωνία και την οικονομία.

Ούτε ο δημόσιος τομέας που απαιτεί σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια δεν ξέφυγε από την μέγγενη των αγορών, αφού οι κυβερνώντες δεν διστάζουν να μιλούν για άρση της μονιμότητας αφού πρώτα  διέλυσαν τις  δημόσιες υπηρεσίες και προωθούν τις  ελαστικές μορφές εργασίας, φτηνούς και ανασφάλιστους εργαζόμενους   χωρίς δικαιώματα.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι με αγώνες, θυσίες και αίμα κατοχυρώθηκαν  τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ας αποτελέσει αυτή η Πρωτομαγιά  την πυξίδα που θα μας οδηγήσει στο δρόμο της ανατροπής,  για να απαλλαγεί η χώρα και οι εργαζόμενοι από τον μεσαίωνα που μας επέβαλαν τα ντόπια και ξένα μεγάλα συμφέροντα.

 

Μαρία Κυριακοπούλου

 πρώην βουλευτής   –   μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ