Εισήγηση του Θόδωρου Πιτικάρη Στην περιφερειακή σύσκεψη Ιονίων Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Μέλος της Κοινωνικής Συμφωνίας : *

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/koinonik/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρύτερη περιοχή μας δημιουργούν νέες απειλές αλλά και ευκαιρίες για την χώρα μας.

Η διάσταση απόψεων στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα μετα την ψηφοφορία της 3ης του Δεκέμβρη με τους εκπροσώπους των 17 Κρατών-Μελών να τάσσονται κατά υπερ της πρόταση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την αγορά Κρατικού χρέους δημιουργεί προβληματισμό -με δεδομένο και την προσφυγή στο ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο της κατά του πιο μετριοπαθούς προγράμματος ΟΜΤ - σχετικά με τα περιθώρια που έχει η ΕΚΤ για να δράσει αποτελεσματικά αλλά και αν και κατά πόσο τα ΕΚΤ είναι πραγματικά Κεντρική τράπεζα.

Σε εθνικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία, η δημιουργία εσωτερικής πίστωσης είναι ο ένας πυλώνας για την αναστροφή της συνεχούς απομείωση των αξίων της Ελληνικής Οικονομίας. Πρέπει η κοινωνική και η ιδιωτική οικονομία να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα χαμηλού κόστους – που να συνάδει με τα επίπεδα πληθωρισμού της χώρας.

Η διασφάλιση μέσα από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και την αναστροφή των ιδιωτικοποιήσεων του χαμηλού κόστους πρόσβασης στις πύλες εισόδων των νησιών και των μεγάλων οδικών αρτίων (Εγνατία) αποτελεί εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την αναζωογόνηση της ελληνική περιφέρειας, την διατήρηση του ρεύματος του ελεύθερου (χωρίς βραχιολάκι –all inclusive) τουρισμού (του τουρισμού προστιθέμενης αξίας) αλλά και την ανάπτυξη της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.

Η Επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ και στα Επτάνησα, παρά τα γνωστά εμπόδια που υπάρχουν στην κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ και καθορίζουν το ειδικό προνομιακό καθεστώς μόνο για τα Δωδεκάνησα. Η μείωση της φορολογίας στα μεσαία και μικρά εισοδήματα , η μεταβολή του ΕΝΦΙΑ με μηδενισμό του πάνω στις μικρές ιδιοκτησίες και τους μικρό- καλλιεργητές. Που θα μπορούσε να συμπληρωθεί με επιπλέον κίνητρα για όσους αγρότες αποφασίσουν μέσα από συνεργατικά σχήματα να ενώσουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες και δεξιότητες, είναι μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους που αν συνδυαστούν με την δημιουργία καναλιών διοχέτευσης της ρευστότητας και την υψηλή προσαρμοστικότητα της κοινωνικής οικονομίας μπορούν να δώσουν την ύλη για μια σταθερά υψηλή ανάπτυξη. Στο σημείο αυτό πρέπει να προστεθεί η ανάγκη για εγκατάσταση ενός μηχανισμού συλλογής των φορολογικών εσόδων όπως για παράδειγμα η περαιτέρω μείωση της δυνατότητας πληρωμής με ρευστό χρήμα κάτω από το όριο των 500 ευρώ.

Η Εκκαθάριση των Μη εξυπηρετούμενων δανείων και των επιχειρήσεων μέσα στα πλαίσια του νόμου Κατσέλη και η ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικά στα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και τα ταμεία που παλαιά τα θεωρούσαμε προνομιούχα όπως το ΤΣΜΕΔΕ και το ταμείο νομικών, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων –όπως επιτάσσει το σύνταγμα και η χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ στο άρθρο 28- είναι απαραίτητα στοιχεία για την επανακατάκτηση της οικονομικής δημοκρατίας που έχει βίαια διαρραγεί απο τις αποφάσεις των μνημονικών κυβερνήσεων.

Η Βοήθεια (τεχνογνωσία και πόροι) προς τους δήμους για την επίλυση του ζητήματος των σκουπιδιών με την αξιοποίηση τους όχι σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ιδιαίτερη σημασία για τις ελαιοπαραγωγούς περιοχές έχει η αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ελαιουργείων (η γνωστή στους αγρότες μας ως « μούργα» ) που όπως έχουν δείξει έρευνες τόσο του ΤΕΙ Κρήτης όσο και του Πολυτεχνείου Κρήτης, είναι προϊόν υψηλής βιολογικής αξίας (πολυφαινόλες) που όμως σήμερα διαχέονται ή αποθηκεύονται ακατέργαστά απειλώντας τα το τοπικά οικοσυστήματα.

Η υλοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου και η χρηματοδότησή του από τους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους θα συμβάλει στην ενίσχυση της εσωτερικής συνοχής με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και την εξωστρέφεια των μεγάλων νησιών του Ιονίου αρχιπελάγους. Επίσης θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η επανασύνδεση των νησιών με την Ιταλία, αλλά και να αποκατασταθεί ένα λογικό πλαίσιο επικοινωνίας μεταξύ των νησιών (π.χ ενας κάτοικος των Παξών που ανήκει στο Νομό Κερκύρας πρέπει πρώτα να πάει στην Ηγουμενίτσα και από την Ηγουμενίτσα να γυρίσει στην Κέρκυρα )

Οι επενδύσεις σε λιμενικά έργα για την υποδοχή των κρουαζιεροπλοίων στα λιμάνια των Ιονίων νησιών , και η ανάπτυξη υποδομών yachting με την περαιτέρω αξιοποίηση των αλιευτικών καταφυγίων θεωρούμε ότι μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών εισοδημάτων που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την μονοκαλλιέργεια του All-inclusive. Τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυαστούν με σοβαρές επενδύσεις στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου που παρά τις παρεμβάσεις της Νέα Περιφερειακής Αρχής υπάρχουν κατάλληλο ύψος κονδύλων για την αποκατάσταση του ημι-κατεστραμενου οδικού δικτύου.

Βλέπουμε, μέσα από τα αεροδρόμια της Λευκάδας και τις Κέρκυρας την δυνατότητα να καταστούν τα νησιά HUBs τόσο για τα κρουαζιερόπλοια όσο και για το εν δημιουργία δίκτυο υδροπλάνων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας και εγκατάστασης υδατοδρομίων καθώς σήμερα την ευθύνη για την λειτουργία τους, έχουν οι λιμενικές αρχές που όμως δεν διαθέτουν τεχνογνωσία Αεροναυσιπλοΐας. Μέσα από την ανάπτυξη των υδροπλάνων βλέπουμε τον τερματισμό της απομόνωσης τόσο των διαπόντιων νήσων οσο και τον Μεγαλύτερων νησιών όπως οι Παξοί και Μεγανήσι.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που παίζει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα τόσο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας (φοιτητικός τουρισμός) όσο και στη συνολική προαγωγή των τοπικών κοινωνιών μέσα από τις συνέργειες διασύνδεση του με τον χώρο των Επτανήσων. Ευελπιστούμε ότι και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με την επίλυση των κτηριακών του ζητημάτων, την άρση παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ του κληροδοτήματος Μοντσενίγου που φιλοξενεί μεγάλο μέρος του Ιονίου πανεπιστήμιου και εισφέρει στα εισοδήματα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας κατά το ύψος των ενοικίων που το Πανεπιστήμιο καταβάλει στο Νοσοκομείο, θα μπορέσει να αναπτύξει παρόμοια δυναμική και συνεργατικά με το ΤΕΙ να δημιουργήσει δυναμική ισχυρής ανάπτυξης.

Τα υψηλά χρέη των δήμων, σε συνδυασμό με την μη απόδοση των αυτοτελών πόρων και το κούρεμα μέρους τον ομολογιών που είχαν λάβει έναντι των οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης δημιουργούν χρηματοοικονομικά εμπόδια για τους ΟΤΑ, που σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφράζονται σε προσέθετα δημοσιονομικά βάρη στους πολίτες. Ενώ σημαντικό ζήτημα προς επίλυση είναι και το ζήτημα των εταιριών Ύδρευσης Αποχέτευσης καθώς από την μία έχουν σωρευμένες ζημίες και χρέη και από την άλλη μέσα από τα προγράμματα διαθεσιμότητας έχουν χάσει ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή εξειδίκευση που είναι αδύνατον να αντικατασταθεί με επιτυχία από τα γνωστά 5μηνα. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για το Αιγαίο και το Ιόνιο αποτελεί το θέμα της ποιότητας και της ποσότητας των νερών. Με τα φράγματα στη Ρόδο να καρκινοβατούν πάνω από μια 20ετια τα φράγματα στη Κέρκυρα και στους Παξούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση τους κυρίως λόγο των αμφιβολιών της επιτροπής για την δυνατότητα της επιτροπής παρακολούθησης στη Κέρκυρα , να υλοποίηση τα έργα αυτά. Παρόλα αυτά με το μεγαλύτερο μέρος των απολυτρώσεων να εχει ολοκληρωθεί θα ήταν λάθος να χαθεί η ευκαιρία να προωθηθεί η ολοκλήρωση των έργων.

Η επαναφορά των δομών του ΙΚΑ είναι ένα σημαντικό ζήτημα για μας τους νησιώτες καθώς αφενός κάνει οικονομικά δυνατή την πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες υγείας και αφετέρου θα μειώσει το κόστος του ΕΟΠΠΥ κατά το πόσο της αύξησης των δαπανών μετά την κατάργηση των εργαστηρίων του ΙΚΑ. Το ίδιο ισχύει για τα πρωτοβάθμιά δίκτυα υγείας (κέντρα υγεία και αγροτικά ιατρεία) αλλά και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των Νοσοκομείων. Είναι απαράδεκτο σε νησιά με χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες να μην υπάρχει ικανή υποδομή υγείας. Ειδικά για την Κέρκυρα με αφορμή τα γεγονότα με το ψυχικά άρρωστο ασθενή, που κατέλεξε λόγο εμβολής στο Νοσοκομείο, είναι φανερό ότι και το δίκτυο ψυχικής υγείας χρήζει άμεσης στήριξης.

Η πλήρης ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των ΔΟΥ και η επανασύσταση καταργημένων αποτελεί είναι μια ανάγκη τόσο για τα έσοδα του δημοσίου οσο και για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε σε κάθε μας δράση ότι οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική και ιδιωτικοί οικονομία έχουν ιδιαίτερα περιορισμένο και πολύτιμό χρόνο, έτσι επιβάλλεται για λόγους σεβασμού προς τους πολίτες να μην τους υποχρεώνουμε σε πολύωρες αναμονές στις ουρές των οργανισμών του δημοσίου είτε αυτές είναι οι Δημοσιές οικονομικές Υπηρεσίες είτε το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων είτε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Βεβαίως πρέπει να αναπτύξουμε εργαλεία για τον περιορισμό της εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό, που σε μια εποχή υψηλής γεωπολιτικής αστάθειας , είναι προϊόν που παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα. Η ανάπτυξη ισχυρών Brand Names για προϊόντα υψηλής αξίας όπως για παράδειγμα η φέτα Λευκάδος ή το Σαλάμι Κέρκυρας μπορούν να συμπληρώσουν τα εισοδήματα των τοπικών κοινωνιών και να θωρακίσουν την εθνική οικονομία από την υψηλή μεταβλητότητα του τουριστικού προϊόντος. Η κάθετη ολοκλήρωση του τουριστικού προϊόντος με την πρωτογενή παραγωγή κάθε τόπου, μέσα από την κουλτούρα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και μακριά από την φαυλότητα των συνεταιρισμών , αναμένεται να εχει σημαντικά θετική επίπτωση στην προστιθέμενη αξία του τουριστικού προϊόντος.

Ενώ η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού – που και αυτή είναι βέβαια σε κάποιο βαθμό υποκείμενο της γεωπολιτικής κατάστασης - εχει την δυνατότητα να σταδιακά να υποκαταστήσει μέρος της κορεσμένης αγοράς all-inclusive - . Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μνεία στην κατάργηση του πολλά υποσχόμενου τμήματος Ασιατικών Σπουδών του Ιονίου πανεπιστήμιου, όπως και στην άμεση ανάγκη διάσωσης των Κρατικών Αρχείων της Ιονίου Πολιτείας ως υλικό της ιστορίας του ελληνισμού .