Διεθνή μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας, αποδομούν τα σενάρια τρόμου για την Ελλάδα

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/koinonik/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

Κ. Μπάγιερ: Δεν χρησιμεύει η δαιμονοποίηση αυτού του κινήματος, όπως κάνει ο Σαμαρας...

Η ελληνική και η ευρωπαϊκή πολιτική δεν πρέπει να υπηρετούν τις χρηματαγορές αλλά τους ανθρώπους, τονίζει ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Συγκρίσεων της Βιέννης και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κουρτ Μπάγιερ, σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», με τίτλο «Υποστηρίζω τον Τσίπρα και τον Ρέντζι».
Όπως γράφει αρχικά, οι «μετριοπαθείς» δυνάμεις είναι «εκείνες που ώθησαν την Ευρώπη και την Ευρωζώνη στην πολυετή ύφεση με αυξανόμενη φτωχοποίηση και απελπισία, εκείνες που δεν διδάχτηκαν τίποτε από τη λανθασμένη τους διαχείριση της κρίσης και επιμένουν στην πολιτική λιτότητας ως κεντρική στρατηγική παρόλο που αυτή είναι υπεύθυνη για ύφεση, κίνδυνο αποπληθωρισμού και αυξανόμενα ποσοστά χρέους».
«Θέλω εδώ να υποστηρίξω τον Ρέντζι και τον Τσίπρα», αναφέρει ο Κουρτ Μπάγιερ, διότι, όπως συνεχίζει, «όταν αυτοί οι δύο δεν δέχονται να τους υπαγορεύεται τίποτε από τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία, όταν αυτοί ζητούν μια νέα οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσφέρουν επίσης εν μέρει τις συνταγές για αυτό (ακόμη και αν είναι πολύ λίγες και ριζοσπαστικές), όταν αυτοί ζητούν τις ευθύνες από τη Γερμανία (και από άλλους) για αυτή τη λανθασμένη οικονομική πολιτική, τότε αυτές είναι οι πρώτες ηλιαχτίδες για μια μεταστροφή».
Σύμφωνα με τον Αυστριακό οικονομολόγο, «ο κ. Τσίπρας δεν έχει απειλήσει ποτέ με διακοπή όλων των ελληνικών πληρωμών (κρατική χρεοκοπία), όπως διατυμπανίζεται αυτή τη στιγμή παντού, αλλά έχει προτείνει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που έχουν ως στόχο να κάνουν διαχειρίσιμο τον τεράστιο όγκο του χρέους της Ελλάδας, η οποία από την αρχή της κρίσης έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, ενώ τα κόμματα τα οποία σχηματίζουν την τωρινή κυβέρνηση (τα λεγόμενα "μετριοπαθή και υπεύθυνα") ευθύνονται για την κακή οικονομική διαχείριση».
«Δεν θα ήταν ευνόητο και επιθυμητό, ενόψει αυτής της πλήρους απώλειας εμπιστοσύνης του φτωχοποιημένου πληθυσμού να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εποικοδομητικές εναλλακτικές επιλογές», διερωτάται ο Κουρτ Μπάγιερ για να παρατηρήσει ταυτόχρονα πως «δεν χρησιμεύει σε τίποτε να δαιμονοποιείται αυτό το κίνημα και, όπως γίνεται από τον πρωθυπουργό Σαμαρά, να επιχειρείται με μια καμπάνια πανικού να κρατηθούν οι άνθρωποι μακριά από το ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές».
«Δεν είναι βέβαια οι χρηματαγορές, τις οποίες πρέπει να εξυπηρετούν η ελληνική και η ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά οι άνθρωποι», προσθέτει.
Όπως τέλος τονίζει ο ίδιος, «θα πρέπει κανείς στην Ευρώπη να στρίψει επιτέλους δυναμικά το τιμόνι της οικονομικής πολιτικής, αν θέλει να πείσει (πάλι) τους Ευρωπαίους για το νόημα της ΕΕ, διότι αν όλοι συνεχίσουμε όπως έως τώρα, τότε εξυπηρετούμε αυτούς που απλοποιούν φοβερά και προκαλούν φόβους».

FT - Bloomberg προς Βερολίνο: Διαγράψτε το ελληνικό κρατικό χρέος στην ΕΕ

Στην ανάγκη διαγραφής κρατικού χρέους στη ζώνη του ευρώ αναφέρονται σε δημοσιεύματα τους οι Financial Times και το Bloomberg εξ αφορμής των σηπτικών συνθηκών που επιφέρουν τα προγράμματα λιτότητας στη συνοχή της ευρωζώνης...
Σύμφωνα με το Bloomberg οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των μέτρων, ώστε το πολιτικό δράμα στην Ελλάδα να μην εξελιχθεί σε οικονομική κρίση. Όπως αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα θα έθετε υπό αμφισβήτηση και τα οικονομικά διαπιστευτήρια και άλλων μελών- χωρών της Ευρωζώνης.
«Με την Ελλάδα να παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης η τρόικα θα πρέπει να διαγράψει ένα μεγάλο κομμάτι από το χρέος των 322 δισ. ευρώ της χώρας», σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει πως αν και το κόστος της διαγραφής χρεών θα βαρύνει τους φορολογούμενους της ευρωζώνης, ωστόσο είναι «η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα».
Αλλά και οι Financial Times σημειώνουν πως οι υφεσιακές πολιτικές με τις οποίες η ευρωζώνη επέλεξε να αντιμετωπίσει την κρίση είναι λανθασμένες, κάτι που όπως υποστηρίζει φαίνεται από την πορεία των περιθωριακών κομμάτων ανά την Ευρώπη, αλλά και τη χθεσινή ψηφοφορία που οδήγησε στην «κατάρρευση» της ελληνικής κυβέρνησης. «Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος με το οποίο αντιμετωπίζονται τα έθνη σαν κακομαθημένα παιδιά. Ο κόσμος, όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά επίσης στην Ιταλία και τη Γαλλία, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και από τα ιδρυτικά κράτη της ΕΕ, έχει απαυδήσει με τις υπαγορεύσεις», αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τους FT η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές είναι η τελευταία απόδειξη ότι απαιτούνται πιο γενναίες πολιτικές αποφάσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης. Στη βάση αυτή σημειώνουν πως το νέο πλαίσιο της ευρωζώνης για την διάσωση των τραπεζών κατέστησε τη διαγραφή κρατικού χρέους ασφαλέστερη. «Οι Γερμανοί πιστώνονται με ανάπτυξη και απασχόληση, αλλά έφεραν υπο-επένδυση, επισφαλείς θέσεις εργασίας και στασιμότητα μισθών. Εάν το ερώτημα στην Ευρώπη και τις προηγμένες οικονομίες είναι πως θα επιδιώξουν δίκαιη ανάπτυξη σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τότε η Γερμανία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει βρει τη λύση», σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας, προσθέτοντας πως «η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει την ενοποίηση, αλλά μέσα από το αμοιβαίο συμφέρον και όχι λόγω εξαναγκασμού».

"New York Times": Οι Έλληνες φωνάζουν για αλλαγή...
Μία πιο πραγματιστική προσέγγιση έναντι της Ελλάδας και αναβολή αποπληρωμής των δόσεων του χρέους για το 2015, ζητά από την Τρόικα η εφημερίδα "New York Times", σε κύριο άρθρο της με τίτλο “Μία κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της” (A Weary Greece Considers Its Options).
Η εφημερίδα επιτίθεται στη λιτότητα που επέβαλαν οι δανειστές, αναφέρει πως αυξήθηκε το χρέος αντί να μειωθεί και τονίζει ότι “ο πόνος που προκαλείται από τις πολιτικές (των δανειστών) ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την απογοήτευση που αισθάνονται οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού στην Ευρώπη για τα βασικά πολιτικά κόμματα”. Σημειώνει επίσης ότι οι ψηφοφόροι φωνάζουν για αλλαγή…
Το κύριο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ακολουθεί:
“Το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα υπήρξε σημαντικό: Η πείνα, οι αυτοκτονίες και η ανεργία έχουν αυξηθεί απότομα, χάρη στις χρόνιες άστοχες πολιτικές λιτότητας. Έτσι, δεν είναι καθόλου συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πιθανόν να δώσουν τον έλεγχο του Κοινοβουλίου στο αριστερό πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές που θα γίνουν αργότερα αυτό το μήνα.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη είναι ένα αναπάντητο ερώτημα. Το κόμμα και χαρισματικός ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, έχουν υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτούν το δημόσιο χρέος, να μειώσουν τους φόρους, να αντιστρέψουν τις περικοπές των συντάξεων και να αυξήσουν τις δαπάνες για δημόσιες τις υπηρεσίες. Αλλά για να επιτευχθεί αυτή η φιλόδοξη ατζέντα, ο κ, Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους ηγέτες της λεγόμενης τρόικα – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – για την ελάφρυνση των όρων του χρέους της χώρας.
Αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, έχει ήδη δηλώσει ότι οι εκλογές δεν θα “αλλάξουν τίποτα” για τις συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο κ Σόιμπλε, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της λιτότητας στην Ευρώπη, παίρνει μια τέτοια απολυταρχική θέση πριν από τις εκλογές, ίσως σε μια προσπάθεια να πείσει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η επιμονή για τον σφοδρό βομβαρδισμό της Ελλάδας δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει ώστε η χώρα να πραγματοποιήσει πό γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Οι ηγέτες της τρόικα πρέπει να λάβουν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση – με, για παράδειγμα, την αναβολή αποπληρωμής των δόσεων του χρέους που λήγουν τον επόμενο χρόνο.
Σε θετικό πρόσημο, οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Η αποχώρηση από τη νομισματική ένωση θα είναι ιδιαίτερα καταστρεπτική για την αδύναμη οικονομία της χώρας. Και ενώ οι επενδυτές δεν φαίνονται τόσο ανήσυχοι για το τι μπορεί να σημαίνει μια ελληνική έξοδος από το ευρώ για άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια, στην πραγματικότητα έχουν κάποιες ανησυχίες.
Αυτό είναι σαφές: περισσότερη δυστυχία δεν θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα και δεν θα της επιτρέψει να εξοφλήσει τα χρέη της. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 25,5% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014. Είναι μέτρια χαμηλότερο από το μέσο ποσοστό του 27,5% το 2013. Ο αποπληθωρισμός είναι μια πραγματικότητα. Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 1,2% το Νοέμβριο μετά από μια πτώση 1,8% τον Οκτώβριο. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι – το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο – οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δει βελτίωση στη ζωή τους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολιτικές λιτότητας, όπως η μείωση των δαπανών και η αύξηση των φόρων, που ζήτησε η τρόικα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια προς την Ελλάδα και άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης έχουν παρατείνει και έχουν εμβαθύνει την οικονομική τους κατάρρευση. Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα στην προσέγγιση της τρόικας ήταν ότι έμεινε η Ελλάδα με πολύ περισσότερο χρέος από ό, τι η χώρα θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει να αποπληρώσει, κάτι που ακόμη και το ΔΝΤ αναγνώρισε την περασμένη χρονιά.
Ο πόνος που προκαλείται από τις πολιτικές αυτές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την απογοήτευση που αισθάνονται οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού στην Ευρώπη για τα βασικά πολιτικά κόμματα. Στην Ελλάδα, έχει ευεργετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ισπανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Podemos, ένα αριστερό κόμμα που σχηματίστηκε πριν από λιγότερο ένα χρόνο, έχει σημειώσει άνοδο σε δημοτικότητα. Και στην Ιταλία, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που θέλει τη χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, έχει μεν ξεθωριάσει πρόσφατα αλλά παραμένει δημοφιλές ανάμεσα σε μια αρκετά μεγάλη μειοψηφία του πληθυσμού.
Είτε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Ελλήνων, είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι, που έχουν επηρεαστεί (αρνητικά) από την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, φωνάζουν για αλλαγή”.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ

«Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος»,
είναι ο τίτλος σχολίου που αναρτάται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», με θέμα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο ανέκυψε εκ νέου μετά το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει θέση και θεωρεί πλέον μια έξοδο της χώρας από το ευρώ ως διαχειρίσιμη.

«Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί: Ένα "Grexit" δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι το Βερολίνο «κραδαίνει το μεγάλο ραβδί», για να συνεχίσει:

«Λέγεται τώρα ότι η Ευρωζώνη θα άντεχε μια έξοδο της Ελλάδας. Mια τέτοια έξοδος θα ήταν μάλιστα αναπόφευκτη, σε περίπτωση που ο αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ερχόταν στην εξουσία και χαλάρωνε ακόμη περισσότερο την πορεία λιτότητας των Ελλήνων. Με αυτό το απειλητικό σενάριο από το δημιουργικό τμήμα της βερολινέζικης υπουργικής γραφειοκρατίας η γερμανική κυβέρνηση ανακατεύεται εμμέσως στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα», για να σημειώσει ότι κάτι τέτοιο «είναι πολύ ριψοκίνδυνο και λάθος». Γιατί; «Κατ' αρχήν αυτή η απειλή μπορεί να ενισχύσει την δυσαρέσκεια στην Ελλάδα για "τους Γερμανούς" και να γίνει έτσι μια προεκλογική βοήθεια για τον Τσίπρα. Δεύτερον, αν η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ ακολουθήσει την "τακτική" της και τις επόμενες μέρες, θα μπορούσε αυτό να επιδεινώσει την οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και στην χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει σε ένα "bank run". Τρίτον, οι ελληνικές πολιτικές ελίτ θα μπορούσαν να θεωρήσουν την απειλή της Μέρκελ ως καθαρή μπλόφα και να αυξήσουν από τη δική τους πλευρά την πίεση στους διασώστες Ευρωπαίους», αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Η Ευρωζώνη δεν μπορεί, σύμφωνα με τις συνθήκες, να αποκλείσει ένα μέλος. Η ΕΚΤ όμως θα μπορούσε να περιορίσει τόσο τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ώστε η Αθήνα θα έπρεπε τελικά να εισαγάγει νέο νόμισμα. Η απειλή από το Βερολίνo θα ήταν λοιπόν εφαρμόσιμη», συνεχίζει ο συντάκτης και υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι τόσο εύκολο να υπολογιστούν όσο πιστεύει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς, όπως επισημαίνει, η ομπρέλα διάσωσης της ΕΕ δεν αποτελεί εγγύηση για την σταθερότητα, περιορίζει ωστόσο τον κίνδυνο μιας επίδρασης-ντόμινο. «Μια έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε όμως με ασφάλεια στο ότι στο στόχαστρο των αγορών θα έμπαιναν, εκτός από την εύθραυστη Πορτογαλία, οι νέες πηγές ανησυχίας της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ακόμη ότι «οι απειλές από το Βερολίνο αποτελούν ομολογία αποτυχίας», καθώς «δείχνουν ότι η πολιτική διάσωσης της ΕΕ, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει αποτύχει» και συνεχίζει:

«Η ετυμηγορία των διασωστών Ευρωπαίων "χρήματα έναντι μεταρρυθμίσεων" έχει πάψει εδώ και καιρό να ισχύει. Το κόστος της διάσωσης γινόταν κατά το παρελθόν όλο και μεγαλύτερο, όμως η προθυμία της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις όλο και μικρότερη. Οι Έλληνες εδώ και καιρό δεν είναι διατεθειμένοι να βαδίσουν την απαραίτητη μεταρρυθμιστική πορεία των διεθνών δανειστών - ασχέτως εάν ο πρωθυπουργός λέγεται Τσίπρας ή Σαμαράς. Η Ελλάδα είναι μια πανωλεθρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει χαρακτηριστικά, γα να καταλήξει προβλέποντας ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους: «Ποια θα είναι η συνέχεια; Περισσότερο από 260 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 80% του συνολικού ελληνικού χρέους βαραίνουν πλέον δημόσιους δανειστές, ιδιαίτερα τις χώρες της Ευρωζώνης. Στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων θα χανόταν. Αυτό θα έπρεπε η Μέρκελ να το εξηγήσει στον Γερμανό φορολογούμενο, ο οποίος σηκώνει το κύριο βάρος. Ο Τσίπρας & ΣΙΑ το γνωρίζουν αυτό. Βρίσκονται σε θέση ισχύος. Αντί «Grexit», θα υπάρξει, άρα, ένα επιπλέον κούρεμα χρέους και νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων από την Ελλάδα», τονίζει. (4.1.15)

«Η ένταξη στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα και τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το ενδεχόμενο Grexit επανήλθε στο επίκεντρο μετά από δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, ενώ στο θέμα έχουν αναφερθεί και στελέχη της ΝΔ στο πλαίσιο της προεκλογικής κινδυνολογίας, όμως η Κομισιόν επισημαίνει πως πρόκειται για «φήμες και εικασίες».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε μάλιστα πως η ευρωζώνη όχι μόνο δεν κινδυνεύει αλλά διευρύνεται με την ένταξη της Λιθουανίας, το 19ο μέλος, και θα συνεχίσει να διευρύνεται στο μέλλον. Σημειώνεται πως το Spiegel σε δημοσίευμά του ανέφερε πως γερμανικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν διαχειρίσιμο ένα Grexit.

Το Βερολίνο διαμήνυσε πως η θέση του για το αν είναι επιθυμητή ή όχι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένει σταθερή. «Ο στόχος ήταν πάντα να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ στην τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Ελπίζω ότι το κατέστησα σαφές αυτό», πρόσθεσε.

Δηλώσεις Αξιωματούχων και Δημοσιεύματα:

Ανίκα Μπράιντχαρντ (εκπρόσωπος Κομισιόν): «Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη», δήλωσε υπενθυμίζοντας, ότι ο κανόνας αυτός είναι εγγεγραμμένος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
Στέφεν Ζάιμπερτ (εκπρόσωπος της καγκελαρίας): «Ο στόχος ήταν πάντα να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας». «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Ελπίζω ότι το κατέστησα σαφές αυτό».
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ηγέτης SPD, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας): «Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη». «Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο».
Πέτερ Μπόφινγκερ (Γερμανός οικονομολόγος, μέλος των «5 σοφών» της γερμανικής Οικονομίας): «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το "τζίνι από το μπουκάλι", το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε».
Χένινγκ Φέπελ (συνεπικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την Παγκόσμια Οικονομία): «Εάν η Ευρώπη κάνει στροφή πολιτικά και πάρει αποστάσεις από όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Αυτό θα ήταν μια εντελώς νέα διάσταση. Όλη η στρατηγική διάσωσης του ευρώ της Άγγελα Μέρκελ θα κλονιστεί. Ακόμη και αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα είχαν επίδραση και η σταθερότητα της Ευρώπης μάλλον δεν θα μπορούσε πλέον να κρατηθεί».
Γκέοργκ Στράιτερ (αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης): «Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης».
Κρίστιαν Μπόιμλερ (υψηλόβαθμος αξιωματούχος CDU): «Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά».
Μίχαελ Ροτ (σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων): «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει».
Κάρστεν Σνάιτερ (αρμόδιος για το ευρώ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ):«Μια αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης; Μάλλον ένα σοβαρό λάθος της CDU». «Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα αρχίσει η σπέκουλα για τον επόμενο υποψήφιο εξόδου, κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».
Μπερντ Ρίξινγκερ (πρόεδρος Ντι Λίνκε): «Με αυτού του τύπου τον δημόσιο εκβιασμό θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές».
Barry Eichengreen (οικονομολόγος στο Berkeley): «Βραχυπρόθεσμα, θα είναι διπλάσιο το μέγεθος της κρίσης της Lehman Brothers». «Ενώ η διατήρηση ενωμένης της ευρωζώνης θα είναι κοστοβόρα και δύσκολη και επώδυνη για τους πολιτικούς, η διάσπασή της θα είναι ακόμη πιο δαπανηρή και πιο δύσκολη».
Die Tageszeitung: «Πόσο η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά τις δημοκρατικές εκλογές; Ελάχιστα». Υπάρχουν μέρες που εύχεσαι να γύρναγε πίσω ο Χέλμουτ Κολ».
Die Welt: «Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος». «Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί: Ένα "Grexit" δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό». «Μια έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε όμως με ασφάλεια στο ότι στο στόχαστρο των αγορών θα έμπαιναν, εκτός από την εύθραυστη Πορτογαλία, οι νέες πηγές ανησυχίας της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία». «…οι απειλές από το Βερολίνο αποτελούν ομολογία αποτυχίας… δείχνουν ότι η πολιτική διάσωσης της ΕΕ, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει αποτύχει».
Rudolf Augstein (γιος του ιδρυτή του περιοδικού Spiegel): «Καταστροφική για την Ευρώπη έλλειψη οράματος». "Ο Helmut Kohl θα είχε από καιρό εκπονήσει μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο ένα δεκαετές πλάνο για μια πραγματική νομισματική ένωση».
Forbes: «Germany Mistakenly Believes The Euro Could Survive Greek Exit».
Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχει οποιοδήποτε σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Διάσπαση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο β΄». «Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα καλούνται να αποφασίσουν τώρα για τη σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης».
Liberation (πρωτοσέλιδο): «Ένα φάντασμα πλανάται στην Ευρώπη». «Εδώ και τόσο καιρό που διάφορα λαμπρά πνεύματα και ορισμένα βραβεία Νόμπελ ανάμεσά τους, εξηγούν ότι η λιτότητα στην Ευρώπη είναι υπερβολική και οδηγεί τους λαούς στην απογοήτευση, έπρεπε να υπάρξει μια αντίδραση» «…μπορούν (Ελλάδα και Ισπανία) να είναι τα εργαστήρια όχι για μια μυθική βραδιά, αλλά για έναν νέο κοινωνικό συμβιβασμό. Μεταρρυθμιστές ή ριζοσπάστες, όλες οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη τους παρακολουθούν με προσοχή». «…άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε αντίδραση με τις πολιτικές λιτότητας, είναι μια ευκαιρία για μια εναλλακτική λύση στην Ευρώπη».

«Δεν ασχολούμαστε με σενάρια Grexit» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Μέρκελ

Η γερμανική κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδια για μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Angela Merkel, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Bild σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εργάζεται σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για μία έξοδο και ένα πιθανό bank run.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ερωτηθείς για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ο Steffen Seibert δήλωσε «δεν γνωρίζω την ύπαρξη οποιωνδήποτε τέτοιων σχεδίων και σίγουρα η πολιτική ηγεσία στην καγκελαρία δεν ασχολείται με τέτοια σενάρια». Ο Seibert επανέλαβε ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το tabloid έντυπο της Γερμανίας, η καγκελαρία επεξεργάζεται στην παρούσα φάση διάφορα σενάρια που έχουν ως αφετηρία πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές και διακόψει τις μεταρρυθμίσεις, τότε, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, δεν θα καταβληθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση των 10 δις ευρώ.

Σε περίπτωση ενός Grexit, δηλαδή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να αναμένει ένα bank run, μια μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι που επικαλείται η Bild, πιθανότατα θα έπρεπε να αναλάβει δράση η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, με ενέσεις δισεκατομμυρίων.

Μοσκοβισί στη Λε Μοντ: «Δεν μπαίνει θέμα Grexit - Η Κομισιόν θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη»

«Οι ελληνικές εκλογές δεν θα πυροδοτήσουν μια κρίση». Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύει συνέντευξη του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Le Monde». Σχετικά με τον κίνδυνο ενός Grexit, ο Π. Μοσκοβισί δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Με ένα ύφος που έρχεται «σε πλήρη αντίθεση με αυτό της γερμανικής κυβέρνησης», όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, ο Π. Μοσκοβισί δηλώνει «θα πρέπει να αφήσουμε τους Έλληνες να κάνουν την επιλογή τους (...) και όποια και εάν είναι, θα είναι σεβαστή. Δεν ανήκει σε εμάς να επιλέξουμε ή να εξοστρακίσουμε τον ηγέτη μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο επίτροπος διαβεβαιώνει στη συνέχεια ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές και γίνει πρωθυπουργός, «η πόρτα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ανοιχτή γι’ αυτόν». Απορρίπτοντας την ιδέα μιας μερικής ή ολικής διαγραφής του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι «το χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί, πράγμα που μπορεί να γίνει με τον άλφα ή βήτα ρυθμό».

Για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, ο επίτροπος σημειώνει: «Θα πρέπει να δούμε τις εκλογές γι΄ αυτό που ακριβώς είναι, ήτοι ένα δημοκρατικό ραντεβού και όχι το πιθανό έναυσμα κρίσης».

Σχετικά με τον κίνδυνο ενός Grexit, ο Π. Μοσκοβισί δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

«Επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη» προσθέτει. «Είναι σημαντικό για την ευρωζώνη η ακεραιότητά της και η ελκυστικότητά της, αλλά και για την Ελλάδα η οποία επωφελήθηκε από τα προγράμματα υπέρ της» τονίζει.

Όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, ο επίτροπος επισημαίνει ότι «μια διαγραφή ολική ή μερική, έχει κόστος για τους Ευρωπαίους, Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους, ανάλογα με τις πιστώσεις προς την Ελλάδα (...) επομένως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ένα χρέος δεν γίνεται για να διαγραφεί, υπάρχει και πρέπει να εξοφληθεί» υπογραμμίζει αποδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να μελετηθούν οι ρυθμοί.

Ερμηνεύοντας τα λεγόμενα του επιτρόπου η συντάκτρια της συνέντευξης συμπεραίνει ότι θα μπορούσε να ανοιχθεί η πόρτα για αναδιάταξη της αποπληρωμής του χρέους (επιμήκυνση).

Σε ό,τι αφορά στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η «Μοντ» σημειώνει ότι «εάν η Ελλάδα θέλει να επωφεληθεί από την ολοκλήρωση του τωρινού προγράμματος βοήθειας, θα πρέπει να εισπράξει ακόμα 4 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση όμως νέων μεταρρυθμίσεων. Ο Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνει ότι αυτό «δεν σημαίνει επιπλέον λιτότητα (...) αλλά καλύτερη είσπραξη φόρων και μια πιο ανταγωνιστική οικονομία».

Σχετικά, τέλος, με την εποπτεία της Ελλάδας, ο επίτροπος θεωρεί ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί, αλλά με πιο αποστασιοποιημένο τρόπο, με λιγότερο συχνές και πιο ελαφριές αποστολές».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί «η τρόικα η οποία έπαιξε έναν χρήσιμο ρόλο, χωρίς τον οποίο η Ελλάδα θα υπέφερε ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη (...) καθότι ολοκλήρωσε τον ιστορικό της ρόλο, αφού οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει».

Ο επίτροπος θεωρεί ότι έφθασε η στιγμή «για το πέρασμα σε ένα άλλο στάδιο διεθνούς βοήθειας». Υπενθυμίζει ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να υλοποιήσει μια γραμμή χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ να κινηθεί προς ένα ελαφρύτερο πρόγραμμα πρόληψης» καταλήγει η «Μοντ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι δηλώσεις Τσίπρα, δεν έχουν προκαλέσει ποτέ αναταραχές στις χρηματαγορές

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και χαρακτήρισε εικασίες την συζήτηση γύρω από ένα πιθανό "Grexit", ζητώντας από όλους να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Πρόσθεσε, δε, ότι έχει ήδη πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι μια μονομερής στάση πληρωμών θα συνεπαγόταν και στάση πληρωμών από την ΕΕ, τόνισε ωστόσο ότι αναταραχές στις χρηματαγορές δεν έχουν προκαλέσει ποτέ οι δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αντιπαράθεση στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

«Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητούμε καν για αυτό το θέμα (ενν. εάν η Ευρωζώνη θα άντεχε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας ευκολότερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια). Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θεωρώ ότι θα παραμείνει», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στην εκπομπή «heute journal» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ενώ, ερωτώμενος εάν υπάρχει φόβος για την Ελλάδα, έκανε λόγο για εικασίες και πρόσθεσε:

«Συμβουλεύω να περιμένουμε πρώτα τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι κάνουν σαν να έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και αν είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σχηματίσει έναν συνασπισμό. Δεν βλέπω κανέναν εταίρο συνασπισμού, ο οποίος θα στήριζε τις ριζοσπαστικές του θέσεις». Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος έχει μιλήσει με τον κ. Τσίπρα αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

«Γνωρίζει ότι μεταξύ της προεκλογικής ρητορικής και ενός κυβερνητικού προγράμματος συχνά υπάρχει διαφορά. Η συμβουλή μου είναι να περιμένουμε πρώτα πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς, και, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών του, δήλωσε ότι στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα «συμπεριλαμβάνεται κάποιες φορές ότι δεν θα πληρώσει πια, μετά πάλι λέει ότι θα διαπραγματευτεί. Δεν μπορώ να διακρίνω ποια είναι η καθαρή γραμμή του κ. Τσίπρα. Έχω την εντύπωση ότι πολλοί ψηφοφόροι στην Ελλάδα το βλέπουν επίσης έτσι», επισήμανε και προειδοποίησε ότι εάν οι ψηφοφόροι έχουν την εντύπωση ότι δεν αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους, αλλά ότι η τύχη τους αποφασίζεται σε συζητήσεις στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, τότε οι ψήφοι πηγαίνουν κατευθείαν στην αγκαλιά των ακραίων. «Δεν θεωρώ ότι αυτές τις εικασίες κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ωφελούν», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σχετικά με αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης για ένα "Grexit", ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι πηγή του περιοδικού ήταν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνέχισε:

«Πιστεύω ότι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, όπως και όλοι μας, στηρίζουν τη θέση όπως την περιέγραψα: Ας περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των εκλογών. Υπάρχει μια εν ενεργεία κυβέρνηση στην Ελλάδα, αυτή του κ. Σαμαρά μαζί με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. Έχουν μέχρι τώρα τουλάχιστον ένα πράγμα πετύχει, ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ίσως υπάρξει στις 25 μια πλειοψηφία Ελλήνων που θέλει να συνεχιστεί ακριβώς αυτή η πορεία. Μπορώ μόνο να συμβουλέψω να μην κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή μέσω αντιπαραθέσεων με εικασίες για τις δυνάμεις που θέλουν μια εποικοδομητική οικονομική λύση για την Ελλάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα όργανα της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήγησε ακόμη ότι έχει ήδη πει πολύ καθαρά στον Αλέξη Τσίπρα ότι «διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μονομερή στάση πληρωμών, θα συνεπάγονταν στάση πληρωμών από τους εταίρους στην ΕΕ», για να επισημάνει ωστόσο ότι καθημερινά τα ευρωπαϊκά όργανα δέχονται προτάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τους κανόνες. «Κάποιοι θέλουν να επανεισαγάγουν τα σύνορα, άλλοι θέλουν να επιβάλουν διόδια σε δρόμους ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο, άλλοι θέλουν να φύγουν από την ίδια την ΕΕ, αλλά να παραμείνουν μέλη της εσωτερικής αγοράς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εάν κάθε φορά που ένας πολιτικός έλεγε κάτι κατά την προεκλογική περίοδο πέφταμε σε βαθιά περισυλλογή, θα είχαμε πολλή δουλειά».

Ο κ. Σουλτς τόνισε πάντως ότι «οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μέχρι σήμερα δεν έχουν οδηγήσει ούτε μία μέρα σε ταραχές τις χρηματαγορές», ενώ, αντιθέτως, ταραχές στις χρηματαγορές έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. «Οι αγορές είναι κατά κανόνα πολύ ευαίσθητες. Πιστεύω ότι εάν αντιμετωπίζαμε το θέμα με περισσότερη λογική και λιγότερες εικασίες, τότε και μετά τις 25 Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να έχουμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση συνετές διαπραγματεύσεις», τόνισε, για να καταλήξει λέγοντας:

«Όλα τα μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση κυβερνά, έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πιστεύω ότι αυτό ισχύει και για τον κ. Τσίπρα. Βεβαίως διαθέτει μία ακραία ρητορική, αλλά πρέπει να το ξαναπώ: Δε θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος του και για αυτά που υπόσχεται εκεί δεν βλέπω πώς θα μπορέσει να κατακτήσει μία πλειοψηφία στην Βουλή. Έτσι θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς στην Ελλάδα και συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους».