ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Ε.Ε. επιτρέπει στη νέα κυβέρνηση να εκπονήσει το δικό της Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/koinonik/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Τ Κατσέλη, κατά την παρέμβασή της στην εκπομπή «Fair Play», με τον Μπ. Παπαπαναγιώτου, στη ΝΕΡΙΤ, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε νέα διακυβέρνηση κράτους-μέλους να προβαίνει στη διαφοροποίηση του «μείγματος» πολιτικής, εκπονώντας το δικό της Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Το άρθρο 11 της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ/8.11.2011, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών-μελών, είναι σαφές:
«Ουδεμία διάταξη της παρούσας οδηγίας εμποδίζει μια νέα κυβέρνηση κράτους μέλους να επικαιροποιεί το οικείο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, ώστε αυτό να αντανακλά τις νέες της πολιτικές προτεραιότητες, Στην περίπτωση αυτή η νέα κυβέρνηση επισημαίνει τις διαφορές με το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο».
Εξ αυτού συνάγεται, ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να διαμορφώσει, με βάση τις πολιτικές της προτεραιότητες, το δικό της Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Σήμερα, τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς, αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός για την ακολουθούμενη πολιτική. Γίνεται μια γόνιμη αντιπαράθεση για την ανάγκη απομείωσης του χρέους, αλλαγής του μείγματος πολιτικής, προώθησης επενδύσεων και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για τη διεύρυνση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης των Ευρωπαϊκών οικονομιών.