Για Το Δημοψήφισμα

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/koinonik/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

Σε μία ιδιαζόντως κρίσιμη ιστορική στιγμή για το μέλλον της χώρας και την επιβίωση του λαού, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά τις απέλπιδες προσπάθειες για βιώσιμη συμφωνία και την επιμονή των θεσμών για στραγγαλισμό της κοινωνίας και κατάργηση εν τέλει της κυριαρχίας της Ελλάδας. Η Βουλή ψήφισε και ο λαός καλείται να εκφράσει τη βούλησή του για το μέλλον της ζωής του.
Το υπό κρίση ζήτημα (σχέδιο δανειστών) είναι όντως κρίσιμο και σοβαρό και στην ευρύτερη έννοιά του είναι εθνικό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Αφορά την κυριαρχία του κράτους, την άσκηση πολιτικών συνταγματικά κατοχυρωμένων, που τίθενται σε αμφισβήτηση από τους εταίρους.
Με δεδομένη τη βαθιά πολύπλευρη κρίση και την απουσία μιας ουσιαστικής εθνικής συνεννόησης από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, το δημοψήφισμα μπορεί να λειτουργήσει υπερβατικά στην κρίση και οι αποφάσεις να έχουν μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή.
Το δημοψήφισμα αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της πολιτικής συμμετοχής και εμβαθύνει την ουσία της Δημοκρατίας, αφού ουσιαστικό της στοιχείο είναι η λαϊκή κυριαρχία.
Παράλληλα θα βοηθήσει στη συνοχή του κοινωνικού ιστού, που είναι και το ζητούμενο σε μία περίοδο έντονων κοινωνικών εντάσεων και αποκλεισμών, ανισότητας και ανασφάλειας, δεδομένου ότι ο λαός καλείται να δράσει και να αποφασίσει ως ενιαίο σύνολο, ως το πρώτο δρών υποκείμενο της πολιτείας.
Η κοινωνία έχει τη δική της δυναμική, που μπορεί να γίνει πολιτική πράξη – πράξη συμμετοχής για το μέλλον.
Με το δημοψήφισμα, καλείται ο εκλογέας από απλός φορέας δικαιώματος, να γίνει δρών πολίτης, ουσιαστικός δικαιούχος. Δεν μπορεί να νοηθεί σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία, χωρίς δρώντες πολίτες.
Πολίτες όμως, όχι μόνο με υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων, αυτών που επιτρέπουν μια αξιοπρεπή ζωή, όπως το να έχει κανείς εργασία, στέγη, περίθαλψη, παροχή υγείας.
Αν ένα μέρος των πολιτών δεν μπορεί να μοιραστεί τα αγαθά και τις αξίες, που συγκροτούν την κοινωνία μας, τότε οδηγείται στην αυτοκαταστροφή.
Όταν μάλιστα υπάρχει μια συλλογική μοίρα, που διαμορφώνεται ταυτόχρονα σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό, η κοινωνία απαιτεί αλληλεγγύη και σεβασμό στα κεκτημένα: ισότητα, αξιοπρέπεια, κυριαρχία.
Είναι απορίας άξιο πώς η Ευρώπη μετά τα τόσο ανισοβαρή μέτρα λιτότητας, δείχνει το πιο αδυσώπητο εχθρικό της πρόσωπο.
Όλοι γνωρίζουμε, πως η Ευρώπη προχωρά μόνο χάρη στη διαπραγμάτευση και το συμβιβασμό, για να υπάρχει ισορροπία και κατακτά το ρόλο της, όταν δείχνει το σεβασμό της στις αξίες, που συγκροτούν το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κοινό ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι αξία, που τη μοιραζόμαστε. Πιστεύουμε, ότι η αλληλεγγύη των πολιτών μεταξύ των κρατών-μελών, αποτελεί μια δημοκρατική αξία, που μπορεί να ενεργοποιεί τους θεσμούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, προς το συμφέρον των λαών.
Το ΟΧΙ στο τελεσίγραφο θα δώσει την απαιτούμενη πολιτική απάντηση στην πρόταση των δανειστών, που επιχειρεί την περαιτέρω βαρβαροποίηση της κοινωνίας και υποθηκεύει την εθνική μας ανεξαρτησία.
Το ΟΧΙ είναι απάντηση στους δανειστές, που εκβιάζουν το λαό και προσπαθούν να ανατρέψουν μια νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση με την επιβολή της πιστωτικής ασφυξίας.
Το ΟΧΙ απαντά στη χυδαία προπαγάνδα και στην επιχειρούμενη διαστρέβλωση του δικαιώματος ενός λαού να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.
Το ΟΧΙ θέτει προ των ευθυνών τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρωζώνης, ώστε να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση, που θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση, την βιωσιμότητα του χρέους και θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας και του κοινού νομίσματος.
«Η Δημοκρατία είναι πάνω από τις αγορές», γι’ αυτό προτάσσουμε το ΟΧΙ στους απαράδεκτους όρους των δανειστών.
Η Ευρώπη μας ανήκει.

Μαρία Ηλία Κυριακοπούλου
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Κοινωνικής Συμφωνίας
Πρώην Βουλευτής
Μέλος της Επιτροπής Στήριξης του ΟΧΙ
2 Ιουλίου 2015