Μετά το Brexit, Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/koinonik/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

Μέτωπο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας

Το Brexit αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως στην ηγέτιδα δύναμη, τη Γερμανία, να σταματήσει την επιβαλλόμενη και δικής της έμπνευσης λιτότητα.

Το Brexit εντείνει τον ευρωσκεπτικισμό και διευρύνει το μέτωπο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, το σεβασμό της Εθνικής Κυριαρχίας των κρατών μελών, τη στήριξη των δικαιωμάτων των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δημοκρατικό έλλειμμα πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατίας καθώς οι αποφάσεις και οι πολιτικές δεν παίρνονται από το νομιμοποιημένο απ’ τους λαούς Ευρωκοινοβούλιο, αλλά από τους λεγόμενους θεσμούς όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει εξελιχθεί σε ένα πανίσχυρο όργανο.

Είναι αυτό που χαρακτηριστικά περιγράφει ο Χάμπερμας «Εφόσον την Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίζονται και μονοπωλούν οι πολιτικές ελίτ, προκύπτει μια επικίνδυνη ασυμμετρία- μια συμμετρία μεταξύ της δημοκρατικής συμμετοχής των λαών σε αυτό που οι κυβερνήσεις τους «ανεβάζουν» για τους ίδιους στη μακρινή, κατά την άποψή τους σκηνή των Βρυξελών και της αδιαφορίας ή της έλλειψης συμμετοχής των πολιτών της Ένωσης όσον αφορά τις αποφάσεις των Κοινοβουλίων τους στο Στρασβούργο».

Αυτή την ασυμμετρία βιώνουν οι πολίτες στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας, καθώς και της έλλειψης μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Κι ενώ το ευρώ για πολλούς ήταν η αρχή για μια διαδικασία πολιτικής ενοποίησης στην πορεία διαψεύστηκαν.

Αν λάβει κανείς υπ όψη του τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση χρέους και την κρίση του ευρώ αντιλαμβάνεται ότι το δομικό κατασκεύασμα του τεράστιου οικονομικού και νομισματικού χώρου ήταν σε λάθος κατεύθυνση αφού «λείπουν τα εργαλεία για κοινή οικονομική πολιτική».

Οι λαοί καλούνται να υπακούσουν σε προειλημμένες αποφάσεις και αυτό είναι που διαβρώνει την αξιοπιστία της Δημοκρατίας. Βλέπουν ότι η κοινωνική ανισότητα διευρύνεται, οι μισθοί μειώνονται, η υγεία υποβαθμίζεται και η κυρίαρχη επιβολή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων αφαιρεί από το Κράτος τομείς της δημόσιας κυριαρχίας μέσω των οποίων τα κράτη μπορούν να εξασφαλίζουν δημόσια αγαθά στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου.

Ο ελληνικός λαός περισσότερο από κάθε άλλο βιώνει με τον πλέον βίαιο τρόπο αυτές τις πολιτικές που εξελίσσονται σε έναν καθημερινό εφιάλτη εξαιτίας και των μνημονίων.

Κι ενώ η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεγονός, όπως και η επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς (Γαλλία, Αυστρία), καθώς και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί του Νότου, η Γερμανία παραμένει αμετανόητη, επιμένοντας στην αδιέξοδη πολιτική, η οποία δεν οδηγεί στην πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση, αλλά παγιώνει την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και μάλιστα ελεγχομένων από την ίδια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μόνο οι λαοί με τους αγώνες τους μπορούν να πιέσουν τις ηγεσίες τους να αλλάξουν πορεία και να οδηγηθούμε από την Ευρώπη της κερδοσκοπίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, των αξιών και του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών μελών.

Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα σέβεται τους λαούς και δε θα καταδυναστεύονται από τις ελίτ που υπηρετούν «τον άγριο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό».

Μαρία Κυριακοπούλου Πρώην Βουλευτής,

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου «Κοινωνικής Συμφωνίας»