Συνέντευξη Τάκη Δημητρουλόπουλου στο ileiapost.gr

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

(στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Παυλόπουλο ileiapost.gr)

ΕΡ.      Τι ήταν αυτό που σας έκανε μετά από τόσο χρόνια       να φύγετε από το ΠΑΣΟΚ και να πάτε σε μία άλλη κίνηση που τις ρίζες της όμως τις έχει μέσα στο ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ.    Η ηγεσία  του ΠΑΣΟΚ, μετά από 38 χρόνια, αποφάσισε να αλλάξει ιδεολογία, αρχές και πολιτικές επιλογές. Ταυτίστηκε με τις συντηρητικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Ε.Ε. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται πλέον στο συντηρητικό τμήμα του πολιτικού     συστήματος. Παρά τις προσπάθειες που κάναμε, τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ όσο και στη Βουλή, για να αλλάξει πορεία, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επέμενε και επιμένει στις νεοφιλελεύθερες επιλογές και στη στρατηγική της ύφεσης.

ΕΡ.      Τι είναι αυτό το διαφορετικό που εσείς πιστεύεται ότι θα παρουσιάσετε στην Ελληνική Κοινωνία για να σας εμπιστευθεί;

ΑΠ.   Καταρχήν καταγράφουμε την αντίθεση μας στις πολιτικές που συμφώνησαν να εφαρμόσουν το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη Ν.Δ.

Διαφωνούμε με τον καταστροφικό μονόδρομο της ύφεσης, που αποδομεί  την κοινωνική συνοχή και καταστρέφει την προοπτική για αύξηση του εθνικού προϊόντος.

Διαφωνούμε με τις  δραματικές περικοπές μισθών και συντάξεων, με την αύξηση των φόρων, την πολιτική λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που θα διογκώσουν το χρέος και θα καταστήσουν την εξυπηρέτησή του πάρα πολύ δυσχερή.

Διαφωνούμε με το νέο μνημόνιο  γιατί δεν καλύπτει ανάγκες της Ελλάδας, καταπατά συνταγματικά δικαιώματα της χώρας μας και περιορίζει σημαντικά την εθνική μας ανεξαρτησία, κυρίως μέσω της άρσης ασυλίας έναντι κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Στη ζωή, στη φύση ,δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Αυτό αποδεικνύεται τόσο από το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που καταθέτουμε, όσο και από μια σειρά  οικονομικών ισοδυνάμων που προτείνουμε και που στοχεύουν στη ανάπτυξη και στη κοινωνική δικαιοσύνη.

Με ποια λογική μειώνονται δραματικά μισθοί, μεροκάματα, συντάξεις και την ίδια στιγμή η Ελληνική κοινωνία δανείζεται 30 δις ευρώ για να τα δώσει στους τραπεζίτες?

Με ποια λογική αυξάνεται η φορολογία των Ελλήνων ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την φορολογία των τραπεζών?

 

ΕΡ.     Το πρώτο μνημόνιο το είχατε ψηφίσει όσοι είστε στην «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ». Τι άλλαξε από τότε έως και το 2ο Μνημόνιο και χώρισαν οι δρόμοι σας.

ΑΠ.    Τα δυο μνημόνια δεν ψηφίστηκαν στον ίδιο χρόνο και με τις ίδιες συνθήκες για να είναι συγκρίσιμα. Και εκτός αυτού έχουν διαφορετικό περιεχόμενο και στόχους .

Είναι λάθος και αντιδιαλεκτικό να συγκρίνονται δυο γεγονότα που   εξελίσσονται σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετικά δεδομένα.

  • Την άνοιξη του 2010 οι «αγορές» σταμάτησαν να

δανείζουν τη χώρα μας.

Η Ε.Ε. δεν δάνειζε τα κράτη μέλη της, σύμφωνα με τους κανονισμούς της.

 Η Ε.Κ.Τ. δεν δανείζει κράτη ,σύμφωνα με το καταστατικό της .

Το Δ.Ν.Τ. δάνειζε μόνο χώρες του τρίτου κόσμου, σύμφωνα με το καταστατικό του.

Μέσα σε αυτό το τοπίο έπρεπε να βρούμε λύση άμεσα. Δημιουργήθηκε τότε ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, αποτέλεσμα του οποίου ήταν το πρώτο μνημόνιο.

Έτσι δόθηκε μια γρήγορη λύση και ταυτόχρονα κερδίζαμε χρόνο για να διαμορφώνουμε μια Εθνική Στρατηγική.

Αμέσως μετά άρχισαν να διαμορφώνονται , στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα , δυο τάσεις.

Η τάση των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων απόψεων που προωθούσαν το καταστροφικό δρόμο της ύφεσης ως λύση του προβλήματος.

Και η τάση των σοσιαλιστικών και δημοκρατικών δυνάμεων της Ε.Ε. και της Ελλάδος, που την ονόμασαν και τάση των κοινωνιστών, οι όποιοι διαμόρφωσαν και πρότειναν άλλον δρόμο, αυτόν της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με σεβασμό στην Εθνική Ανεξαρτησία ,και στην Λαϊκή Κυριαρχία, με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τις «αγορές».

Αυτές οι δυο τάσεις υπήρξαν και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

  • Τον Φεβρουάριο του 2012 συντάθηκε το δεύτερο μνημόνιο.

Ήταν αποτέλεσμα της κυριαρχίας των συντηρητικών δυνάμεων της Ε.Ε. και της Ελλάδας.                                                                        

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήδη είχε ενταχτεί και συμφωνήσει με αυτές τις δυνάμεις.

Εμείς δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με αυτό.

Δώσαμε τη μάχη μας μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Κέρδισαν οι συντηρητικοί.

Το ΠΑΣΟΚ είχε αλλάξει πλέον φυσιογνωμία.

 

ΕΡ.     Πολλοί σας επιρρίπτουν ευθύνες ως νέο πολιτικό σχηματισμό ότι η μη εκπλήρωση των προσωπικών σας επιδιώξεων σας οδήγησαν σε μία κίνηση που ως στόχο είχε την διάσπαση του ΠΑΣΟΚ

ΑΠ.    Το βράδυ της Κυριακής, 12/02/12, μετά την συνεδρίαση της Βουλής, τα δυο κόμματα της Κυβέρνησης έστειλαν ένα μήνυμα στα στελέχη τους.

Το ΠΑΣΟΚ διέγραψε τι 1/5 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.

Η Ν.Δ.  διέγραψε το 1/4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της.

Το μήνυμα ήταν σαφές: «όποιος διαφωνεί με την επιλογή της ύφεσης και των νεοφιλελεύθερων επιλογών δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ.».

Ήθελαν μόνον όσους συμφωνούν με τα μέτρα και τις επιλογές που ήδη είχαν αποφασίσει.

Και εμείς απαντήσαμε ότι θα δώσουμε τις μάχες μας , για την πρόοδο και την δικαιοσύνη , από άλλο μετερίζι. Ήταν και είναι θέμα πολιτικής επιλογής και όχι προσωπικών επιδιώξεων. Οι κοινωνίες δεν πάνε μπροστά με την δύναμη της συνήθειας, δηλαδή επειδή είμαστε στο ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε να είμαστε έστω και αν αυτό γίνει συντηρητικό κόμμα. Διασπαστές είναι όσοι αλλάζουν ιδεολογία, αρχές και αξίες, όχι όσοι παραμένουν σταθεροί σε αυτές.                                        

Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε όχι εμείς.

ΕΡ.      Τι περιμένετε από αυτές τις εκλογές ως κόμμα και μέχρι που φθάνουν οι προσδοκίες σας.

ΑΠ.      Περιμένουμε να ειπωθούν αλήθειες. Να επικρατήσει η λογική ,το θάρρος, η δυναμική, η ελπίδα.  Όχι το συναίσθημα, ο φόβος, η στασιμότητα η αμηχανία.

Στοχεύουμε στο να ενημερώσουμε σωστά τους πολίτες ώστε να μάθουν την πραγματικότητα και να συμφωνήσουμε με την κοινωνία ότι η άλλη λύση που προτείνουμε μπορεί να κερδηθεί με αγώνες μέσα και έξω από την Βουλή.

ΕΡ.      Θεωρείτε ότι σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση;

ΑΠ.      Όχι. Για αυτό και είναι απαραίτητο τα κόμματα μαζί με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις να καταθέσουν στον Ελληνικό Λαό και τις προτάσεις τους για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Εκτός βέβαια από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που ήδη έχουν συμφωνήσει να συγκυβερνήσουν και ήδη έχουν συνυπογράψει  τα μέτρα που θα πάρουν.

 ΕΡ.       Εκτιμάται πως η συνεργασία πολιτικών δυνάμεων για την στήριξη μίας κυβέρνησης αποτελεί αυτή την στιγμή την κατάλληλη λύση; Και πως  βλέπεται αυτή την συνεργασία; Η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» θα παίξει ρόλο

ΑΠ.       Οι συνεργασίες διαμορφώνονται στη βάση προγραμμάτων και όχι στη λογική μοιράσματος Υπουργείων.   

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ θα συνεργαστεί με όσες δυνάμεις διαφωνούν με τη υφεσιακή πολιτική που έχει επιλεγεί. Θα συνεργαστεί με όσες κεντροαριστερές δυνάμεις πιστεύουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση.

 

      26 ΜΑΡΤ 2012                                      

 

 

 

SOCIAL NETWORKS

Φόρμα Μέλους Κοινωνικής Συμφωνίας

Συμμετέχω

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

M T W T F S S
 
 
 
 
 
 
1
 
 
 
 
 
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 
Add to calendar