Συνέντευξη Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλου στην εφημερίδα "Ρεπόρτερ"

1.      Πολλοί υποστηρίζουν ότι φθάσαμε στο τέλος του πολιτικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Τι έχει να προσφέρει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού, τη στιγμή που πολλοί τη θεωρούν μόρφωμα του ΠΑΣΟΚ; 

Πράγματι ο ιστορικός κύκλος της μεταπολίτευσης και των κομμάτων που την εξέφρασαν έκλεισε οριστικά. Η νέα κοινωνική διαστρωμάτωση στη χώρα με τις χιλιάδες νέους ανέργους, τις κλειστές επιχειρήσεις και τη νεόπτωχη μεσαία τάξη, επιβάλουν την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών.

Στη διαμόρφωση της νέας μεταπολίτευσης απαιτείται μια νέα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με το λαό, για το λαό, που θα βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της εθνικής αξιοπρέπειας. Αρχές που απεμπόλησε το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες διακυβερνήσεις του και έπαψε να εκφράζει τη λαϊκή βούληση.

Ιδρύσαμε λοιπόν την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ:

  • Για να ανατραπεί η πολιτική του μνημονίου και να διαπραγματευθούμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.
  • Για να διατυπώσουμε, εντός της Ευρωζώνης, έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση.
  • Για να προτάξουμε και να διαπραγματευθούμε με επιτυχία, συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που στηρίζουν την ανάπτυξη και μοιράζουν τα βάρη με ένα δίκαιο τρόπο, μακριά από τον αδιέξοδο μονόδρομο της λιτότητας.

2.      Στις εκλογές της 6ης Μαΐου το ζητούμενο από τον ψηφοφόρο είναι να απαντήσει ναι ή όχι στο μνημόνιο, ναι ή όχι στο ευρώ;

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου οι έλληνες πολίτες καλούνται να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να κυβερνηθεί η χώρα. Και πρέπει να το κάνουν χωρίς το φόβο που καλλιεργούν τα δύο μεγάλα κόμματα περί ακυβερνησίας και καταστροφής της χώρας. Εμείς  πιστεύουμε ότι ανάμεσα στο εκβιαστικό δίλλημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ΕΥΡΩ και την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, υπάρχει και τρίτος δρόμος. Υπάρχει και Τρίτη λύση, αυτή των ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ, που αντιπροτείνουμε, ώστε να προστατεύσουμε τον άνεργο, το χαμηλόμισθο, το χαμηλοσυνταξιούχο, το μικρομεσαίο επιχειρηματία, το μη προνομιούχο Έλληνα.

Η ολοκληρωμένη κυβερνητική μας πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα στην υφεσιακή πολιτική του μνημονίου και εν τέλει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

3.      Τι περιλαμβάνει αυτό το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που προτείνετε;

Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με το οποίο μπορούμε να διαπραγματευθούμε την έξοδο από την κρίση στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες:

  • Ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης για νοικοκυριά
  • Δίκαιο μοίρασμα των βαρών και μείωση της σπατάλης
  • Ρευστότητα στην αγορά
  • Ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης
  • Κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνική προστασία και συνοχή για τις ευάλωτες ομάδες

 

Στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ λέμε ΟΧΙ σε:

  • Μειώσεις μισθών και συντάξεων
  • Αυξήσεις εμμέσων φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ) και φοροεπιδρομή στο εισόδημα της μέσης οικογένειας και των χαμηλών στρωμάτων 
  • Νέους φόρους στα ακίνητα
  • Αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ
  • Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων

4.      Επειδή όμως ακούγονται πολλές παρόμοιες προεκλογικές υποσχέσεις, τι απαντάτε στο ερώτημα γιατί να ψηφίσω Κοινωνική Συμφωνία;

Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να μας εμπιστευτούν διότι έχουμε αποδείξει την πολιτική βούληση και τη συνέπειά μας:  

  • Δεν ψηφίσαμε το 2ο Μνημόνιο γιατί «τακτοποιεί» τις τράπεζες και τους δανειστές μας, εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό και υποθηκεύει την εθνική μας ανεξαρτησία
  • Με το νόμο Κατσέλη, προστατεύτηκαν περίπου 800.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τη χρεωκοπία και με τη ρύθμιση των δανείων βγήκαν 27.000 επιχειρήσεις από τον Τειρεσία, ενώ διαφυλάχθηκε ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των τραπεζών και της Τρόικας.
  • Με τους νόμους Καστανίδη, συστήθηκε η ανεξάρτητη αρχή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, θεσπίστηκε η δήμευση περιουσιών των πολιτικών και κρατικών υπαλλήλων που δε δηλώνονται στο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, και η κατάσχεση της περιουσίας των επίορκων υπουργών.

Με συνέπεια λόγων και έργων λοιπόν, καλούμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, διότι υπάρχει εναλλακτική ρεαλιστική πολιτική πρόταση και εμείς έχουμε τη δύναμη, τη γνώση και την πολιτική βούληση να την εφαρμόσουμε.

5.      Ζητούμενο όμως είναι τι θα πράξει την επομένη των εκλογών ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος. Κατά πόσο θα πάει «πεσκέσι» ψήφους και πολιτικό δυναμικό στο ΠΑΣΟΚ και γιατί όχι να γίνει συνεργός σε μια κυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων;

Η πολιτική μας ταυτότητα είναι διαχρονικά γνωστή, δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Εμείς ανήκουμε στο χώρο της κεντροαριστεράς και στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, για την Κοινωνική Συμφωνία όλων των προοδευτικών δυνάμεων που θέλουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του απλού πολίτη, τα δικαιώματα του μη προνομιούχου Έλληνα που έχει υποστεί τα δυσβάσταχτα μέτρα της πολιτικής του Μνημονίου. Άρα λέμε κατηγορηματικά όχι σε κάθε συνεργασία με τα κόμματα του μνημονίου.