Σας ακούμε,
προχωράμε μαζί.

O Γ. Κασσάρας στην εφημερίδα "Πρόοδος" της Ρόδου

«Ντρέπομαι γι’ αυτά που δεν κάναμε…»

 

Για την αναγκαιότητα ίδρυσης της Κοινωνικής Συμφωνίας και τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, μιλά στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη δημιουργία του νέου κόμματος ο ανεξάρτητος βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας. Υποστηρίζει ότι όσοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιλέξουν να στηρίξουν την Κοινωνική Συμφωνία δεν γυρνούν την πλάτη στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα αφού όπως λέει «το κόμμα τους άλλαξε, όχι αυτοί».

 

Συνέντευξη στη Μαίρη Φώτη

-Κύριε Κασσάρα, ποιες ανάγκες οδήγησαν στο σχηματισμό του νέου κόμματος;

Όπως γνωρίζετε κυρία Φώτη, τα κόμματα δημιουργούνται από τις κοινωνικές ανάγκες. Όσο και να το επιθυμούν οι άνθρωποι, αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες δεν γίνεται να στηθεί και να σταθεί στην κοινωνία ένας καινούργιος κομματικός οργανισμός. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας θεωρούμε, εμείς που αποφασίσαμε να κάνουμε την κίνηση, ότι έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την δημιουργία ενός κόμματος.

Τα τελευταία χρόνια η πολιτική έχει μπει στο περιθώριο, έχει δυστυχώς υποκύψει στις αγορές, τις οποίες προσπαθεί να υπηρετήσει αντί να υπηρετεί τους πολίτες.

Οι  πολιτικοί έχουν γίνει απλοί διαχειριστές και διεκπεραιωτές.

Αποτέλεσμα αυτών είναι οι πολίτες να απομακρύνονται από τα κόμματα αφού νοιώθουν ότι δεν υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα και τα κόμματα αποκομμένα από την κοινωνία να χάνουν το δρόμο και το σκοπό τους.

Έτσι σκεφθήκαμε και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την Κοινωνική Συμφωνία. Και το όνομα δεν είναι τυχαίο. Η Κοινωνική Συμφωνία θέλει να δείξει αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά της. Ένα κόμμα που θα ακούει την κοινωνία και μετά θα πράττει. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι σε αυτόν τον φαύλο κύκλο που έχουμε μπλέξει ως χώρα, είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα που είναι αδύνατον να ξεμπλέξουμε χωρίς την βοήθεια και τη συναίνεση του λαού.

Εμείς αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, να ακούσουμε, να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και να προχωρήσουμε μαζί με το λαό για την έξοδο από την κρίση.

-Εσείς γιατί αποφασίσατε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια;

Από τη στιγμή που με διέγραψε  το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρέπει να σας πω ότι υπηρετώ αδιαλείπτως και με συνέπεια επί 30ετία, μη δεχόμενο την κατά συνείδηση ψήφο μου, κατάλαβα ότι μέσα από τις γραμμές του δεν υπήρχαν πλέον για εμένα περιθώρια πολιτικής  δράσης, προς το συμφέρον του λαού και του τόπου. Συζητώντας και με τους άλλους συναδέλφους στη βουλή, αποφασίσαμε πως κάτι πρέπει να κάνουμε. Όχι για τον εαυτό μας , αλλά για τον κόσμο. Με ξέρετε και εσείς όπως και οι άλλοι συμπατριώτες. Δεν είμαι καριερίστας της πολιτικής.

Δέχθηκα να ασχοληθώ φιλοδοξώντας   να προσφέρω στα νησιά μας.

Και ιδού λοιπόν, η Κοινωνική Συμφωνία εγεννήθη.  Άνοιξε τα πανιά της και αρμενίζει στα ελληνικά πελάγη.  Επτά από τους διαγραφέντες βουλευτές, με την βοήθεια των συνεργατών μας και αφουγκραζόμενοι την κοινωνία, συσκεφθήκαμε και συνδιαμορφώσαμε αυτόν τον πολιτικό φορέα, με στόχο να ξαναδώσουμε την ΕΛΠΙΔΑ στην Πατρίδα, στους Έλληνες , σε εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας. Από αυτό το ταξίδι δεν ήταν δυνατόν να απουσιάσω.

-Ως υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου με το κόμμα της Λ. Κατσέλη σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεστε;

Όπως δείξαμε και στην παρουσίαση της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης, στην Αίγλη  του Ζαππείου, η Κοινωνική Συμφωνία απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που πιστεύουν ότι μπορούμε μαζί να καθορίσουμε το μέλλον μας. Ένα  μέλλον φτιαγμένο με μέτρο την ανθρώπινη αξίωση για ευημερία με δικαιοσύνη και όχι προεξοφλημένο από την απληστία των αγορών. Απευθυνόμαστε σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από την κρίση. Τους άνεργους που νοιώθουν ότι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τους νέους που βλέπουν το μέλλον τους ζοφερό και ψάχνουν σε ποια χώρα θα μεταναστεύσουν. Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που βλέπουν κάθε μήνα όλο και πιο χαμηλά τα εισοδήματά τους και αυτό να μην τελειώνει πουθενά. Τον επιχειρηματία που βρίσκει όλες τις τράπεζες κλειστές. Όλους τους συμπατριώτες μας στα μικρότερα νησιά που νιώθουν ανασφάλεια από την έλλειψη γιατρού. Τους καλούμε όλους και τους λέμε, ελάτε όλοι μαζί να οργανώσουμε το κράτος μας σωστά, να κατανείμουμε τις δαπάνες ορθολογικά, να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας. Να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας. μπορούμε  να το κάνουμε, στη ζωή και την πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

-Δεν φοβάστε ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που σας στήριξαν στις τελευταίες εκλογές, θα σας «γυρίσουν την πλάτη»;

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που με τίμησαν με την ψήφο τους το 2007 και το  2009, με ψήφισαν γιατί τους υποσχεθήκαμε και εγώ ως υποψήφιος και το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, ότι θα εργαστούμε σκληρά για να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Μάλιστα δε τους είπαμε ότι θα διορθώσουμε ότι στρεβλό είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.. Κοιτάζω το πρόγραμμά μας και  το προεκλογικό μου φυλλάδιο για την υγεία, το ακτοπλοϊκό, την ανάπτυξη των νησιών και ντρέπομαι για αυτά που δεν κάναμε. Αντί αυτών οι συμπατριώτες μας, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά και το βιοτικό τους επίπεδο να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Μέσα από τον καινούργιο πολιτικό φορέα, την Κοινωνική Συμφωνία υπερασπιζόμαστε αυτά που το ΠΑΣΟΚ έλεγε και τώρα έχει εγκαταλείψει. Δεν φύγαμε επομένως εμείς από το ΠΑΣΟΚ. Το  ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκε από τις αρχές και τα οράματά του. Επομένως θεωρώ ότι μπορούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν την Κοινωνική Συμφωνία χωρίς να νοιώθουν ότι προδίδουν το κόμμα τους, αφού το κόμμα τους άλλαξε και όχι αυτοί.

-Εκτός από εσάς θα δούμε κι άλλα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή από άλλα κόμματα στο ψηφοδέλτιο;

Ήδη και άλλα γνωστά στελέχη, ανά την Ελλάδα, έχουν συστρατευθεί. Η Διακήρυξη της Κοινωνικής  Συμφωνίας προσδιορίζει ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, προοδευτικό, μη φοβικό κίνημα. Όσοι νομίζουν ότι τους εκφράζει, ασφαλώς έχουν θέση στην Κοινωνική Συμφωνία για να συμπορευθούμε.

-Ποιος είναι ο στόχος του κόμματος για τις εθνικές εκλογές;

Η  Κοινωνική Συμφωνία φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στο παλλαϊκό αίτημα για τη διατύπωση και υλοποίηση  μιας ρεαλιστικής και συγχρόνως ριζοσπαστικής πολιτικής εξόδου, από την πολύμορφη κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα «κατεβάσει» ψηφοδέλτια σε όλη την Επικράτεια με σκοπό να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, που θα της δώσουν την ευκαιρία να συνδιαμορφώσει τις εξελίξεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΣΆΒΒΑΤΟ 17.3.2012