Σας ακούμε,
προχωράμε μαζί.

Συνέντευξη της Προέδρου της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκα Τ. Κατσέλη στον "Ελεύθερο Τύπο" 18/03/2012

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Που τοποθετείτε την Κοινωνική Συμφωνία κυρία Κατσέλη; Στο μέτωπο της υπευθυνότητας ή σε αυτό της υποκρισίας και της ανευθυνότητας για το οποίο ο κ. Βενιζέλος είπε προχθές ότι εκεί στεγάζονται πέρα από δυνάμεις συντηρητικές ή ακροδεξιές και δυνάμεις που προέρχονται δυστυχώς από τους κόλπους της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης αλλά ανιστόρητα δε σεβάστηκαν την ενότητά της. Τι απαντάτε στις αιχμές Βενιζέλου; 

 Σίγουρα μέτωπο υπευθυνότητας δεν είναι η πολιτική της σκληρής και αδιέξοδης λιτότητας. Δεν είναι η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» για να κερδηθεί δήθεν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας.

Από μία υπεύθυνη κυβέρνηση, θα ανέμενα, ειδικά μετά την εμπειρία του πρώτου Μνημονίου, να διαπραγματευθεί με τους δανειστές μας έχοντας επεξεργαστεί το δικό της εθνικό σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο, όπως γνωρίζετε, δεν έγινε.

Αυτή ακριβώς την ανευθυνότητα πληρώνουμε σήμερα.

Η «Κοινωνική Συμφωνία» απέναντι στο μονόδρομο της λιτότητας που βαθαίνει την ύφεση και αποσταθεροποιεί την οικονομία, προτείνει συγκεκριμένες προοδευτικές επιλογές που στηρίζουν την ανάπτυξη και βάζουν τάξη στα δημόσια οικονομικά.

 

 Με ποιες προσδοκίες και στόχους ξεκινάτε; Γιατί να επιλέξουν οι πολίτες μέλη των κυβερνήσεων που έλαβαν αποφάσεις που έπληξαν και πλήττουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών;

 Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η δική μου στάση παρέμεινε συνεπής. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κατ’ επανάληψη είχα πει ότι πρέπει ως χώρα να συγκροτήσουμε και να υποστηρίξουμε στις διαπραγματεύσεις το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική προσαρμογή θα προωθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Τόσο ως Υπουργός Οικονομίας όσο και ως Εργασίας είχα διαπραγματευθεί σκληρά και με προσωπικό κόστος βάζοντας «κόκκινες» γραμμές εκεί που έπρεπε. Με προσωπικό κόστος όσο ήμουνα στο Υπουργείο Οικονομίας προώθησα το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις ρυθμίσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μείωση τιμών στα φάρμακα, ενώ στο Υπουργείο Εργασίας διαπραγματεύθηκα σκληρά με την τρόικα για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την διατήρηση των κλαδικών συμβάσεων. Γι’ αυτή μου τη στάση έμεινα τελικά εκτός Κυβέρνησης και διαγράφηκα δύο φορές από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο Μνημόνιο το καταψήφισα αρνούμενη να αποδεχθώ ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν επικίνδυνα την εθνική κυριαρχία και θεσπίζουν κοινωνικά δυσβάσταχτα και αναποτελεσματικά μέτρα. Αυτή τη συνέπεια οι πολίτες την έχουν αναγνωρίσει. Αυτήν τη συνέπεια θα συνεχίσω να υπηρετώ.

 

 Έχετε κατηγορηθεί προσωπικά, εγώ θυμάμαι και έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που το είπε ανοικτά σε μία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ότι είστε η εμπνευστής του προεκλογικού "λεφτά υπάρχουν" που όλο σήμερα λένε ότι στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;

Η φράση «λεφτά υπάρχουν» ουδέποτε ελέχθη από εμένα. Οι δηλώσεις μου προεκλογικά, σας υπενθυμίζω, αποδείκνυαν ότι είχα πλήρη επίγνωση της δημοσιονομικής εκτροπής που είχε οδηγηθεί η χώρα.

«Τα λεφτά υπάρχουν», ειπώθηκε, όπως θυμάστε, από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που σήμερα εμφανίζεται. Λεφτά υπάρχουν αν καταπολεμηθεί η τεράστια φοροδιαφυγή, αν σταματήσει το όργιο της σπατάλης και κακοδιαχείρισης στο δημόσιο. Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με αυτό.

Όσο για το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το πρώτο πράγμα που προέβλεπε ήταν η μείωση του ελλείμματος μέσω δημοσιονομικής πειθαρχίας και μείωση σπατάλης σε ολόκληρο το δημόσιο, καθώς και πολύ συγκεκριμένα μέτρα και τομές για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία. Μετά τις εκλογές, όπως γνωρίζετε την ευθύνη υλοποίησης αυτών τον πολιτικών δεν ανέλαβα εγώ, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών. Εάν είχαν μπει μπροστά χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις αυτές οι προτεραιότητες, δεν θα αναγκαζόμασταν στη συνέχεια να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις  ούτε να αυξήσουμε τους φόρους.

  

 Διαβάζοντας την ιδρυτική διακήρυξη της Κοινωνικής Συμφωνίας βγάζω το συμπέρασμα ότι λαμβάνει σημαντική θέση η επιστροφή στις αξίες και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ του 1974. Αυτή είναι η πρότασή σας προς τον ελληνικό λαό το 2012;

 

Εννοείται ότι αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύης και η εθνική ανεξαρτησία δεν είναι σήμερα επίκαιρες; Όταν περιορίστηκε, με τη νέα δανειακή σύμβαση, η εθνική κυριαρχία της χώρας μας λόγω της παραίτησης του κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος από το καθεστώς ασυλίας  έναντι κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων; Όταν επιβλήθηκαν, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, άδικες οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις;  

Όσο για το ουσιαστικό περιεχόμενο όσων προτείνει η «Κοινωνική Συμφωνία» θα σας πρότεινα να διαβάσετε προσεκτικά την ιδρυτική της διακήρυξη. 

Το δεύτερο Μνημόνιο, βαθαίνοντας την ύφεση, διευρύνει τις πιθανότητες να πτωχεύσει η χώρα τους επόμενους μήνες, παρά το «κούρεμα» του χρέους. Οι αγορές ήδη το προεξοφλούν. Τα πολιτικά κόμματα εάν θέλουν να είναι υπεύθυνα, πρέπει να προτείνουν σήμερα, όχι αύριο, λύσεις. Εμείς προτείνουμε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με πολιτική εθνικών ισοδυνάμων, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Αλλιώς, θα καταλήξουμε ν’ αποδεχθούμε νέα επώδυνα μέτρα και περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων.

 

 Έχει ήδη ειπωθεί και γραφτεί ότι στοχεύετε στις ψήφους των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων και οπαδών του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να ανακόψετε και τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς τη Δημοκρατική Αριστερά. Κατεβαίνετε στις εκλογές για να εισπράξετε ψήφο διαμαρτυρίας;

Κατεβαίνουμε στις εκλογές για να απαντήσουμε στο πιεστικό αίτημα της κοινωνίας να διατυπωθεί επιτέλους μια ρεαλιστική και συγχρόνως ριζοσπαστική πολιτική εξόδου από την πολύμορφη κρίση που μαστίζει την Ελλάδα εντός του ευρώ. Με σύμμαχο όμως και όχι αντίπαλο την κοινωνία. Η «Κοινωνική Συμφωνία» θα πρωτοστατήσει σε αυτήν τη προσπάθεια.

Έχουμε ανοιχτές τις πόρτες και θέλουμε να εκφράσουμε και να αγκαλιάσουμε όλους τους πολίτες οι οποίοι αναζητούν ρεαλιστικές λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα και οι οποίοι πιστεύουν σε αυτό που είχε πει ο Κέννεντυ ότι «η καταστροφή είναι να φοβάσαι να διαπραγματεύεσαι όταν πρέπει να διαπραγματευθείς χωρίς κανέναν φόβο».

 

Που βάζετε τον πήχη του εκλογικού αποτελέσματος; Εφόσον ο ελληνικός λαός αποφασίσει να είστε στην επόμενη Βουλή θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου; Θα συνεργαστείτε - εφόσον σας ζητηθεί με άλλα κόμματα ακόμα και σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό;  

 Για το θέμα των συνεργασιών, προϋπόθεση είναι να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Διαφορετικά, δημιουργούνται πρόσκαιροι συνασπισμοί χωρίς συνοχή και χωρίς διάρκεια. Το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική πλατφόρμα, που προτείνει ο κ. Βενιζέλος, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, έχει μεταλλαχθεί σε ένα νεοφιλελεύθερο, συντηρητικό κόμμα, με το οποίο δεν βλέπω σήμερα περιθώρια συνεργασίας.   

Θα σας έλεγα όμως, ότι υπάρχουν προϋποθέσεις σύγκλισης με προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να αναδειχθεί μία ισχυρή Κεντροαριστερή πλειοψηφία που να οδηγήσει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση.

 

Μπορείτε να δείτε το απόκομμα της εφημερίδας επιλέγοντας το ακόλουθο αρχείο

Δοκιμή εμφάνισηςΣυνημμένοΜέγεθος
suneltup180312thumb.jpg
suneltup180312thumb.jpg261.69 KB