Κόμμα

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/koinonik/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

«Η ίδρυση της «Κοινωνικής Συμφωνίας» είναι αποτέλεσμα των ριζικών μεταβολών που συντελούνται στην κοινωνική και οικονομική συγκρότηση της χώρας, καθώς και στη λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.»

«Για τις προοδευτικές δυνάμεις, η κοινωνία και η δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών. Ο Ελληνικός Λαός πάνω από τους κερδοσκόπους και τα παιχνίδια τους. Οι αγορές είναι ένα εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας και της δημοκρατίας για την επίτευξη κοινωνικών και οικονομικών στόχων.»

«Επιτακτικός  στόχος της πολιτικής μας, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αποτελεί η έξοδος της χώρας μας από την κρίση, με την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης

 

 

 

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Προοίμιο

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

Ταυτότητα

Άρθρο 1

Τίτλος, Έδρα, Έμβλημα

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

Αρχές  Εσωκομματικής Δημοκρατίας 

Συμμετοχή, Εκπροσώπηση, Αναπλήρωση, ιαφάνεια, Λογοδοσία,

Άρθρο 2

Α) Εσωκομματική Δημοκρατία

Αρχές, Αξίες, Διαμόρφωση Πολιτικής

Συμμετοχή, Εκπροσώπηση, Αναπλήρωση, Διαφάνεια, Λογοδοσία, Δημοσιότητα, Θητείες 

Β) Δημοψήφισμα/Διαβούλευση

Γ) Ασυμβίβαστα

Δ) Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας

Άρθρο 3

Συμμετοχή στην Κοινωνική Συμφωνία 

Άρθρο 4

Μέλη και Φίλοι

Άρθρο 5

Δικαιώματα Μελών

Άρθρο 6

Υποχρεώσεις Μελών

Άρθρο 7

Δικαιώματα Φίλων

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Άρθρο  8

Οργανώσεις Βάσης

Άρθρο 9

Περιφερειακές Οργανώσεις

Άρθρο 10

Διάσκεψη των Γραμματέων των Περιφερειακών Οργανώσεων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

Κεντρικά Όργανα

Συνέδριο, Διαμόρφωση Πολιτικών Θέσεων

Σύνθεση, Τρόπος Εκλογής και Λειτουργία

Καθοδηγητικών Οργάνων

Λειτουργία Διοικητικών Οργάνων

Άρθρο 11 

Συνέδριο 

Άρθρο 12

Προκήρυξη Συνεδρίου - Προσυνεδριακή Διαδικασία 

Άρθρο 13

Έκτακτο Συνέδριο

Άρθρο 14

Πρόεδρος

Άρθρο 15

Πολιτική Επιτροπή (ΠΟ.Ε.)

Άρθρο 16

Εκλογή Γραμματέα, Επιτροπής Καταστατικού και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου

Άρθρο 17

Πολιτικό Συμβούλιο( ΠΟ.ΣΥ)

Άρθρο18

Κοινοβουλευτική Ομάδα

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

Ανάδειξη και Επιλογή των Υποψηφίων για Θέσεις στο Κοινοβούλιο, στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Αυτοδιοίκηση

Άρθρο 19

Επιλογή  Υποψηφίων για την  Περιφέρεια και το Δήμο

Άρθρο 20

Επιλογή των Υποψηφίων για το Κοινοβούλιο

Άρθρο 21

Υποχρεώσεις Εκλεγμένου

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

Κοινωνικός Διάλογος - Επεξεργασία Προγραμματικών Θέσεων – Πολιτική Επιμόρφωση

Άρθρο 22

Θεματικές Διασκέψεις

Άρθρο 23

Επιτροπές

Άρθρο 24

Προγραμματική Συνδιάσκεψη - Προγραμματικό Συνέδριο

Άρθρο 25

Πολιτική Επιμόρφωση Στελεχών

Άρθρο 26

Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού

Άρθρο 27

Κανόνες για  τη Διαφάνεια και την Εφαρμογή

του   Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII

Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου

 

Άρθρο 28

Οικονομικός Υπεύθυνος

Άρθρο 29

Επιτροπή Οικονομικών

Άρθρο 30

Χρηματοδότηση

Άρθρο 31

Προϋπολογισμός

Άρθρο 32

Χρηματοοικονομικός  Κανονισμός

Άρθρο 33

Οικονομικός Έλεγχος

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX

Άρθρο 34

Περιφερειακές Διασκέψεις

Άρθρο 35

Αναθεώρηση του Καταστατικού και των Κανονισμών

Άρθρο 36

Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις

 

 

 

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

 

Προοίμιο

 

Όσοι συμμετέχουμε στο Κόμμα της Κοινωνικής Συμφωνίας, φιλοδοξούμε να εκφράσουμε τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, της νέας γενιάς και όλων όσων επιζητούν την πρόοδο με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Υπηρετούμε  τις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας, της συμμετοχικής Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης. Αγωνιζόμαστε για την εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

  1. Αγωνιζόμαστε. Για μια Ελλάδα Εθνικά Κυρίαρχη, σε μια Ενωμένη Ευρώπη ισονομίας, ισηγορίας, ισοπολιτείας λαών, εθνών και πολιτισμών.
  2.  Παλεύουμε για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, την Εθνική και Κοινωνική μας συνοχή και για διαρκή ειρήνη, στην περιοχή μας και στον κόσμο.
  3. Πιστεύουμε ότι η Κοινωνία και η Δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών και το Δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ιδιωτικού,
  4. Προωθούμε την αξιοποίηση του πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας  ως συγκριτικό πλεονέκτημα στις διεθνείς μας σχέσεις
  5. Πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη με όρια και σεβασμό στο περιβάλλον, στην οποία συμμετέχουν όλοι και στη διατήρηση του φυσικού μας κεφαλαίου ως διαρκούς απόδοσης αναπτυξιακή επένδυση.
  6. Ως κόμμα πιστεύουμε στην οικουμενική ταυτότητα και εμβέλεια του Ελληνισμού και αξιοποιηση αυτής της ταυτότητας στο διεθνές πολιτισμικό γίγνεσθαι.
  7. Αγωνιζόμαστε για την προάσπιση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και την κατοχύρωση του κοινωνικού δικαιώματος κάθε πολίτη στην εργασία, στην ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας, καθώς και σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης,
  8. Πιστεύουμε στη συλλογική οργάνωση και δράση που ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη του πολίτη για τη διασφάλιση της οικονομικής δημοκρατίας,
  9. Επιδιώκουμε η πολιτική μας κίνηση να γίνει κίνημα καταλύτης πολιτισμού, παιδείας και ανθρωπιάς σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, συνοχής και προόδου για όλους
  10. Συμπορευόμαστε σ’ αυτές μας τις επιδιώξεις με τα κοινωνικά κινήματα, τις δυνάμεις της Αριστεράς, του Σοσιαλισμού και της Οικολογίας.

Το όραμα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης γεννήθηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να μην ζήσουμε ξανά τη φρίκη του πολέμου και να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε  μια ακηδεμόνευτη πορεία κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Στις σημερινές συνθήκες όμως το όραμα αυτό έχει λάβει  διαφορετικά  χαρακτηριστικά. Οι μηχανισμοί οικονομικής πολιτικής, αντί να οδηγήσουν στη σύγκλιση, οδήγησαν στην απόκλιση των οικονομιών των χωρών της Ε.Ε., καταργώντας στην πράξη την ισοτιμία των κρατών μελών. Είναι ευθύνη της Ε.Ε. να αντιστρέψει αυτή την ολισθηρή πορεία, ολοκληρώνοντας την οικονομική ένωση, αναβαθμίζοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς λήψης αποφάσεων και αναδεικνύοντας την Ένωση σε χώρο αλληλεγγύης και ισότιμης συνεργασίας των μελών.

Ως Κόμμα πρέπει να έχουμε μια ισχυρή παρουσία σ’ αυτόν τον αγώνα. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ, για όλους εμάς, είναι ο κύριος χώρος δράσης μας και  αποτελεί το κοινό μας Αγαθό.

Με πίστη στην αξία της Ελλάδας και του λαού της, δεσμευόμαστε να μείνουμε πιστοί στις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Απελευθέρωσης, τιμώντας την ιστορική κληρονομιά της δημοκρατικής παράταξης και τους αγώνες της.

 

Στηρίζουμε:

Α)   Τη ριζική μεταρρύθμιση των κομματικών λειτουργιών

1.         Δύο πλήρεις θητείες για κάθε  θέση.

2.         Έλεγχο του πολιτικού χρήματος από ανεξάρτητη αρχή.

3.         Πολιτική και οργανωτική ανάπτυξη των περιφερειακών οργανώσεων.

4.         Διαδικτυακή συμμετοχική οργάνωση.

5.         Διαβούλευση με την κοινωνία για τη σύναψη μιας στρατηγικής κοινωνικής συμφωνίας.

Β)   Την πολιτική δράση με συμμετοχή και συνεργασία

  1. Ανάδειξη των αξιών του σοσιαλισμού, με στόχο τη ζωντανή και ανοιχτή δημιουργική πολιτική σχέση με τον πολίτη και την κοινωνία.
  2. Αναζήτηση ισότιμης συνεργασίας με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία των πολιτών που αποδέχονται  τις ίδιες αξίες.
  3. Διαμόρφωση κοινής πορείας με τις προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την γειτονιά μας.

Γ)  Την εφαρμογή Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας για τη λειτουργία των οργάνων και των μελών 

Με βάση τα παραπάνω ψηφίζουμε και εγκρίνουμε σήμερα το: 

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Εγκρίθηκε από το πρώτο Συνέδριο της Κοινωνικής Συμφωνίας στις 30 Νοεμβρίου 2013.

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αποδοχή της Ιδρυτικής διακήρυξης 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

Ταυτότητα

Άρθρο 1

Τίτλος, Έδρα, Έμβλημα

 

  1. Ο τίτλος του κόμματος είναι: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (SOCIAL PACT)
  2. Η  έδρα του Κόμματος είναι o Δήμος Αθηναίων. Η δραστηριότητά του εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό, όπου υπάρχουν Έλληνες πολίτες.
  3. Το έμβλημα του Κόμματος αποτελείται από δυο ιστία σε αποχρώσεις του πράσινου χρώματος  και υπότιτλο : «Για την Ελλάδα. Στην Ευρώπη».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

Αρχές  Εσωκομματικής Δημοκρατίας

Άρθρο 2

Α) Εσωκομματική Δημοκρατία

Αρχές, Αξίες, Διαμόρφωση Πολιτικής

Συμμετοχή, Εκπροσώπηση, Αναπλήρωση, Διαφάνεια, Λογοδοσία, Δημοσιότητα, Θητείες.

 

  1. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ είναι ένα δημοκρατικό, πατριωτικό και σοσιαλιστικό Κόμμα, που απαρτίζεται  από εγγεγραμμένα μέλη και φίλους και λειτουργεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Συντάγματος και των νόμων.
  2. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ έχει τις ρίζες της στην ιστορία και τις παραδόσεις του Ελληνικού  Έθνους και του Λαού, στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, στους αγώνες του 114 του δημοκρατικού κινήματος, στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία, στους αγώνες για την αλλαγή, την ελπίδα και την ειρήνη, στα πολιτιστικά κινήματα για τον εξανθρωπισμό της κοινωνίας και των ανθρώπινων σχέσεων.
  3. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ αγωνίζεται για την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ανανέωση και την ενότητα όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που εμπνέονται από τα ιδανικά και τις αξίες του  σοσιαλισμού με δημοκρατία και θεωρούν οικουμενική και αδιαπραγμάτευτη την αξία της Δημοκρατίας. Επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής σχέσης μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής, μακριά από το μοντέλο των αρχηγικών, γραφειοκρατικών και συγκεντρωτικών  κομμάτων που στηρίχτηκαν στην πολιτική της εκλογικής πελατείας.
  4. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στηρίζει μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση και πιστεύει στην ουσιαστική  αποκέντρωση του Κράτους, με ενδυνάμωση της περιφέρειας στο πλαίσιο μιας προοδευτικής, συμμετοχικής διακυβέρνησης.
  5. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στηρίζει τη δύναμή της στη συμμετοχή όλων των μελών και φίλων της στις βασικές πολιτικές αποφάσεις, στην εκλογή οργάνων και στην επιλογή υποψηφίων για θέσεις ευθύνης  στα θεσμικά της όργανα.
  6. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προωθεί την πολιτική συμμετοχή στις οργανώσεις της όλων των Ελλήνων πολιτών, γυναικών και ανδρών, των πολιτών της Ε.Ε όπως επίσης και των πολιτών άλλων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους και σε όλα τα όργανα.
  7. Η εκλογή όλων των οργάνων και αντιπροσώπων είναι μυστική. Η χορήγηση  πληρεξουσιότητας  για την εκπροσώπηση σε Συνελεύσεις, Συνέδρια ή όργανα δεν είναι δυνατή.
  8.  Όλα τα όργανα λογοδοτούν στα Σώματα που τα εκλέγουν.
  9. Αναπλήρωση των μελών όλων των οργάνων του κόμματος γίνεται από τους επιλαχόντες, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους στη σχετική ψηφοφορία.
  10. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ είναι αντίθετη σε κάθε είδους διακρίσεις και αναγνωρίζει τα ίδιαδικαιώματα ανεξαρτήτως φύλου,  ηλικίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνότητας,  αναπηρίας, σεξουαλικού  προσανατολισμού.
  11. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ αναγνωρίζει και σέβεται την πολυμορφία των πολιτιστικών καταβολών και των πολιτικών απόψεων, ως ουσιαστικό στοιχείο της εσωκομματικής της λειτουργίας.
  12. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ διασφαλίζει διαφανείς τρόπους χρηματοδότησης με στόχο την πρόληψη της επιρροής ομάδων ειδικών συμφερόντων  στη διαμόρφωση θέσεων, στην ανάδειξη της πολιτικής  ηγεσίας, ή στους όρους λειτουργίας του κόμματος.
  13. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προωθεί τη διαφάνεια και την εναλλαγή στα ανώτερα κομματικά όργανα και στους θεσμικούς ρόλους με την καθιέρωση δύο θητειών σ’ όλα τα θεσμικά της όργανα.
  14. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προωθεί, μεταξύ των μελών και των φίλων  της, την διάδοση  των ιδεών και των απόψεων και τη συλλογική επεξεργασία προγραμματικών θέσεων και κατευθύνσεων.
  15. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ εξασφαλίζει ένα σύστημα  ενημέρωσης-πληροφόρησης, το οποίο προωθεί μέσω των  ψηφιακών τεχνολογιών  και του έντυπου υλικού, συμβάλλοντας στη διευκόλυνση του διαλόγου, τόσο στο  εσωτερικό της οργάνωσης, όσο και στη δημόσια  συζήτηση.
  16. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ δημιουργεί συνθήκες ανοικτής και ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις πληροφορίες αναφορικά με τη λειτουργία του Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού , των πρακτικών των συνεδριάσεων, αλλά και των αποφάσεων των διοικητικών οργάνων. Τα εκλεγμένα όργανα και τα διοικητικά στελέχη, είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιούν τις αποφάσεις και τις δραστηριότητες τους μέσω του πληροφοριακού συστήματος. Οι διαδικασίες και ο τρόπος ανάρτησης καθορίζονται από την Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού .
  17. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ επεξεργάζεται, διαρκώς εμπλουτίζει και εξειδικεύει ένα Πρόγραμμα Βιώσιμης Αναπτυξιακής και Προοδευτικής Διακυβέρνησης για την Ελλάδα και δεσμεύεται στην υλοποίησή του, αναγνωρίζοντας την  αυτονομία των θεσμών. Για το σκοπό αυτό, με σεβασμό στην πολυφωνία και στις  διαδικασίες για την εκλογή των οργάνων προωθεί και ενθαρρύνει ενωτικές συνεργασίες  στη βάση προγραμματικών συμφωνιών που προάγουν την υλοποίηση των θέσεων της.
  18. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ συμμετέχει ενεργά  στα όργανα της ΕΕ και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση των αποφάσεων τους. Συνεργάζεται, στο διεθνή χώρο, με τα Κόμματα και τα κινήματα που ασπάζονται και υπηρετούν τις βασικές της αξίες.
  19. Για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ η συμπεριφορά των μελών της διέπεται από τις αρχές του Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας  και του Καταστατικού του Κόμματος. Οι υποψηφιότητες για τα πολιτικά αξιώματα πρέπει να είναι συμβατές με τις αρχές του  Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας  και να ενστερνίζονται τις βασικές αξίες που αναφέρονται στις  καταστατικές διατάξεις .

 

Β) Δημοψηφίσματα / Κοινωνική Διαβούλευση

1. Με απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής, μετά από πρόταση του Προέδρου ή πρόταση του 30% των περιφερειακών οργάνων ή πρόταση του 10% των εγγεγραμμένων μελών, μπορεί να διενεργείται δημοψήφισμα για θέματα βαρύνουσας πολιτικής σημασίας.

2. Η πρόταση για δημοψήφισμα εγκρίνεται εάν λάβει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.

3. Εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προταθεί για οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με την πολιτική και την οργάνωση της Κοινωνικής Συμφωνίας. Το δημοψήφισμα μπορεί να είναι συμβουλευτικό ή αποφασιστικό. Αν το δημοψήφισμα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν επαναλαμβάνεται εντός της διετίας.

4. Οι κανόνες του καταστατικού, με εξαίρεση τα οριζόμενα δεν υπόκεινται σε δημοψήφισμα.

5. Οι όροι διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, η δεσμευτικότητα της διεξαγωγής, η συμμετοχή, καθώς και οι ειδικότερες ρυθμίσεις καταγράφονται στον Κανονισμό και πρέπει να αναφέρονται και στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται το δημοψήφισμα.

 

Γ) Ασυμβίβαστα

Η Κοινωνική Συμφωνία έχει ως μόνιμη αρχή της την αυτονομία της πολιτικής και γι’ αυτό θεσπίζει ασυμβίβαστα στις κρατικές, κυβερνητικές, αυτοδιοικητικές και αντιπροσωπευτικές θέσεις.

  1. Κανείς δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι μέλος περισσοτέρων του ενός εκτελεστικών οργάνων του Κόμματος.
  2. Τα κομματικά αξιώματα είναι ασυμβίβαστα με την κατοχή κυβερνητικής θέσης, θέσης Δημάρχου, Περιφερειάρχη, Βουλευτή και Ευρωβουλευτή.
  3. Τα μέλη της Κοινωνικής Συμφωνίας δεν μπορούν να καταλαμβάνουν ένα ρόλο μονοπρόσωπου θεσμού ή να είναι μέλος ενός συλλογικού εκτελεστικού οργάνου για περισσότερο από δύο πλήρεις συνεχόμενες θητείες ή για ένα χρονικό διάστημα αντίστοιχης περιόδου.
  4. Τα μέλη της Κοινωνικής Συμφωνίας δεν μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα εκλεγμένα συλλογικά όργανα και ένα εκτελεστικό όργανο, εκτός από τις περιπτώσεις όπου αυτό απαιτείται αυστηρά από τους θεσμικούς ρόλους.
  5. Η εξειδίκευση των θέσεων για τις οποίες προκύπτει ασυμβίβαστο, περιλαμβάνεται σε Κανονισμό τον οποίο εισηγείται η Επιτροπή Καταστατικού.

 

Δ) Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας

  1. Αποκλείονται από οποιονδήποτε ρόλο, είτε στο εσωτερικό της οργάνωσης είτε σε θεσμικούς ρόλους όσοι έχουν εξαιρεθεί σύμφωνα με τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας.
  2. Η Επιτροπή Καταστατικού εισηγείται τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας, ο οποίος εγκρίνεται από την Πολιτική Επιτροπή.

 

 

Άρθρο 3

Συμμετοχή στην Κοινωνική Συμφωνία

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ είναι ανοιχτή σε πολλαπλές μορφές συμμετοχής. Για τους σκοπούς του παρόντος καταστατικού, η εσωτερική δημοκρατική ζωή έχει δύο υποκείμενα: τα μέλη και τους φίλους.

 

Άρθρο 4

Μέλη και Φίλοι 

  1. Ως μέλη μπορούν να εγγράφονται   Έλληνες πολίτες καθώς και πολίτες και υπήκοοι άλλων χωρών που διαμένουν νομίμως στην Ελλάδα. Η εγγραφή στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ γίνεται με την υπραφή και αποδοχή της Ιδρυτικής Διακήρυξης, του παρόντος Καταστατικού  καθώς επίσης και την αποδοχή της εγγραφής τους στον μητρώο μελών του Κόμματος. Τα μέλη δεσμεύονται να αποδεχθούν τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας του Κόμματος.
  2.  Ως φίλοι νοούνται οι Έλληνες πολίτες, πολίτες της ΕΕ καθώς και πολίτες και υπήκοοι άλλων χωρών που διαμένουν νομίμως στην Ελλάδα και αποδέχονται τις αρχές της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ και εγγράφονται στον κατάλογο των φίλων.
  3. Η εγγραφή του µέλους γίνεται µε αίτησή του στην Οργάνωση Βάσης στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί και εκδίδεται κάρτα μέλους.
  4. Η εγγραφή του μέλους στο Κόμμα, μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου. Η εγγραφή είναι ατομική και ισχύει από την συμπλήρωση της ηλικίας των δεκαέξι ετών.
  5. Δεν εγγράφονται στο μητρώο μελών και φίλων της Κοινωνικής Συμφωνίας άτομα που ανήκουν – είναι εγγεγραμμένα μέλη - σε άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Την ιδιότητα του μέλους χάνει όποιο μέλος εγγραφεί σε άλλα πολιτικά κόμματα ή αποδεχθεί δημόσιο αξίωμα, µέσω του οποίου ασκείται κυβερνητική πολιτική, χωρίς την έγκριση του Κόμµατος.
  6. Τα εγγεγραμμένα μέλη  τα οποία θέτουν υποψηφιότητα με άλλους συνδυασμούς χωρίς την έγκριση της Κοινωνικής Συμφωνίας, χάνουν την ιδιότητα του μέλους για δύο χρόνια και διαγράφονται από το Μητρώο Μελών.
  7. Η ανανέωση της κάρτας γίνεται  κάθε τέσσερα (4) χρόνια, για όλα τα µέλη της Κοινωνικής Συμφωνίας µε τη σύμφωνη γνώμη τους, εκτός εάν κάποιος χάσει την ιδιότητα του μέλους.
  8. Η Κοινωνική Συμφωνία υιοθετεί τον ανοιχτό διάλογο με τον λαό και καθιερώνει ανοιχτές πολιτικές διαδικασίες.
  9. Όλες οι διαδικασίες των πρωτοβάθμιων οργανώσεων είναι ανοιχτές στους πολίτες, ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν την ιδιότητα του μέλους ή του φίλου με δικαίωμα λόγου χωρίς όμως δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
  10. Όλα τα μέλη της ΚΣ ανήκουν υποχρεωτικά σε μια από τις Οργανώσεις Βάσης.
  11. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Οι μειοψηφούσες απόψεις συμπεριλαμβάνονται ως ξεχωριστό κομμάτι στο πλειοψηφούν κείμενο που αποτελεί την εισήγηση προς το Σώμα.
  12. Η Περιφερειακή Συνέλευση ή η Συνέλευση της ΟΒ κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης που εγκρίθηκε από την θετική ψήφο της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών της, μπορεί να θέσει πρόταση μομφής- ανάκλησης στο πρόσωπο του  Περιφερειακού Γραμματέα η του Γραμματέα ΟΒ.

 

Άρθρο 5

Δικαιώματα μελών

Τα μέλη της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ έχουν το δικαίωμα να:

  1. Συμμετέχουν στην εκλογή όλων των οργάνων σε κάθε επίπεδο.
  2. Εκφράζουν τη γνώμη τους σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων σε οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα.
  3. Ψηφίζουν σε δημοψήφισμα που αφορά μόνο σε μέλη.
  4. Συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής του Κόμματος.
  5. Συμμετέχουν στη συζήτηση και τη χάραξη των πολιτικών προτάσεων του Κόμματος και στην υλοποίησή τους.
  6. Είναι πλήρως ενημερωμένοι ώστε να διασφαλίζεται η συνειδητή συμμετοχή στην εσωτερική κομματική ζωή.
  7. Καταθέτουν υποψηφιότητα για όλα τα αξιώματα σε όλα τα επίπεδα και να προσυπογράφουν τις υποψηφιότητες για την άμεση εκλογή από όλα τα μέλη.
  8. Υπογράφουν υποψηφιότητες για την ανάληψη θέσεων σε  θεσμικά όργανα.
  9. Είναι υποψήφιοι σε όλα τα όργανα της Κ.Σ
  10. Προσφεύγουν στην Επιτροπή Καταστατικού όταν κρίνουν ότι παραβιάζεται το παρόν καταστατικό.

 

 

Άρθρο 6

Υποχρεώσεις μελών

1. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ έχουν καθήκον να:

•    Υποστηρίζουν τις θέσεις του Κόμματος με στόχο τη διεύρυνση της επιρροής του Κόμματος.

•    Συμμετέχουν ενεργά στη δημοκρατική ζωή του Κόμματος.

 

2. Τα μέλη της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ έχουν επίσης την υποχρέωση να:

•    Υποστηρίζουν ουσιαστικά τους υποψηφίους για την ανάληψη θέσεων στα διάφορα θεσμικά επίπεδα.

•     Συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση του Κόμματος  και να καταβάλλουν την τακτική μηνιαία συνδρομή.

•     Συμμορφώνονται με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας. Η παραβίαση των άρθρων επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με όσα ορίζονται στο σχετικό Κανονισμό.

 

Άρθρο 7

Δικαιώματα φίλων

1.         Όλες και όλοι οι φίλοι της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ έχουν το δικαίωμα να:

•          Συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματος.

•          Συμμετέχουν στην επιλογή των κομματικών υποψηφίων στις θεσμικές θέσεις.

•          Καταθέτουν και προωθούν υποψηφιότητες μελών για να καταλάβουν θεσμικό αξίωμα.

•          Συμμετέχουν σε θεματικές διασκέψεις.

•          Συμμετέχουν σε ψηφοφορία σε δημοψηφίσματα και άλλες μορφές διαβούλευσης.

•          Έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με όλες τις δραστηριότητες της κομματικής ζωής.

•          Λαμβάνουν μέρος στις συνεδριάσεις των Οργανώσεων Βάσης.

2.         Οι φίλοι δεν έχουν το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας και εκλογής στα κομματικά όργανα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Άρθρο  8

Οργανώσεις Βάσης

  1. Οι Οργανώσεις Βάσης (Ο.Β) είναι οργανωτικές μονάδες, μέσω των οποίων τα μέλη συμμετέχουν στη ζωή του Κόμματος σύμφωνα με όσα ορίζονται στο παρόν Καταστατικό.

Διακρίνονται σε:

  • Δημοτικές Οργανώσεις στη βάση της εδαφικής χωροθέτησης, που συνδέεται με τον τόπο κατοικίας.
  • Οργανώσεις Εργασιακού ή Επιστημονικού Περιβάλλοντος που σχετίζονται με το χώρο εργασίας.
  • Διαδικτυακές on-line Οργανώσεις, οι οποίες δημιουργούνται ως δίκτυο στο διαδίκτυο και στο οποίο μπορεί το μέλος ή ο φίλος να συμμετάσχει ανεξάρτητα από τη θέση διαμονής και εργασίας. 
  • Οργανώσεις Εξωτερικού.
  1. Στην περίπτωση που κάποιο μέλος θέλει να συμμετάσχει συγχρόνως σε δημοτική οργάνωση και οργάνωση εργασιακού ή επιστημονικού περιβάλλοντος πρέπει να καθορίσει εγγράφως σε ποιά από τις δύο θα ασκεί τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
  2. Στις διαδικτυακές on-line οργανώσεις τα μέλη πρέπει να υποδείξουν σε ποιο χώρο (δημοτικό, εργασίας, επιστημονικό) θα ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα σύμφωνα με το παρόν Καταστατικό.
  3. Οι φίλοι μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, στις Οργανώσεις Βάσης που επιθυμούν.
  4. Το αποφασιστικό όργανο κάθε Οργάνωσης Βάσης είναι η Συνέλευση της Οργάνωσης Βάσης (Σ.Ο.Β) που αποτελείται από εγγεγραμμένα μέλη του Κόμματος. Η Σ.Ο.Β εκλέγει τη Γραμματεία της Ο.Β. Η εκλογή της Γραμματείας κάθε Ο.Β γίνεται με άμεση, μυστική ψηφοφορία των μελών της οργάνωσης. Γραμματέας εκλέγεται ο υποψήφιος που λαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Η θητεία του γραμματέα και των μελών του οργάνου είναι τετραετής.
  5. Οι γραμματείς των οργανώσεων μπορούν να συνέρχονται προκειμένου να συντονίσουν τις πολιτικές τους δραστηριότητες σε επίπεδο νομού.
  6. Οι όροι συγκρότησης και λειτουργίας, καθώς και ο αριθμός τόσο των δημοτικών, εργασιακών, απόδημου Ελληνισμού και διαδικτυακών οργανώσεων καθορίζονται με τον Κανονισμό Λειτουργίας.

 

Άρθρο 9

Περιφερειακές Οργανώσεις

1.  Σε κάθε μια από τις δεκατρείς περιφέρειες λειτουργεί μια Περιφερειακή Οργάνωση

2.  Τα εγγεγραμμένα μέλη του Κόμματος σε κάθε Περιφέρεια συνιστούν την Περιφερειακή Συνέλευση (ΠΕ.Σ). Η ΠΕ.Σ. εκλέγει εννεαμελή (9) Περιφερειακή Επιτροπή (Π.Ε).

3.  Η εκλογή της εννεαμελούς Περιφερειακής Επιτροπής γίνεται με άμεση, μυστική ψηφοφορία των μελών της Περιφέρειας που αποτελούν την Περιφερειακή Συνέλευση.

4.  Η Περιφερειακή Επιτροπή εκλέγει μεταξύ των μελών της το Γραμματέα.

5.  Η θητεία του Περιφερειακού Γραμματέα και της Περιφερειακής Επιτροπής, είναι τετραετής.

6.  Γραμματέας  της Περιφερειακής  Επιτροπής και της Οργάνωσης βάσης εκλέγεται ο υποψήφιος που λαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής.

7.  Αν ο Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής πάψει να ασκεί τα καθήκοντά του πριν από τη λήξη της θητείας της, η Περιφερειακή    Επιτροπή εκλέγει νέο Γραμματέα για το υπόλοιπο της θητείας.

8.  Η Περιφερειακή Επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον ανά 20 ημέρες και καταθέτει ετήσιο απολογισμό   στην Πολιτική Επιτροπή και την Επιτροπή Καταστατικού.

9.  Η Περιφερειακή Επιτροπή μπορεί  να διοργανώνει θεματικές συνδιασκέψεις.

10.  Στις συνεδριάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής μπορούν να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, οι βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές που προέρχονται από την αντίστοιχη Περιφέρεια.

11.  Η οργάνωση και η λειτουργία της Περιφερειακής Επιτροπής ρυθμίζονται με σχετικό κανονισμό.

12.  Η Περιφερειακή Συνέλευση ή η Συνέλευση της ΟΒ κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης που εγκρίθηκε από την θετική ψήφο της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών της, μπορεί να θέσει πρόταση μομφής στο πρόσωπο του Περιφερειακού Γραμματέα η του Γραμματέα ΟΒ . Εάν η πρόταση μομφής αποκτήσει την παραπάνω πλειοψηφία προκηρύσσονται νέες εκλογές για Γραμματέα της Περιφερειακής Συνέλευσης η του  Γραμματέα ΟΒ.

13.  Η εκλογή της Περιφερειακής Επιτροπής καθώς και της Επιτροπής ΟΒ γίνονται σε μια απόσταση δύο ετών από την εκλογή του Προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας και της Πολιτικής Επιτροπής, σε τακτικό Περιφερειακό συνέδριο, σε μια ενιαία ημερομηνία για όλες τις περιφέρειες. Η ημερομηνία καθορίζεται με κοινή απόφαση της ΠοΕ, του Πο.Συ   και των περιφερειακών  γραμματέων.

 

Άρθρο 10

Διάσκεψη των Γραμματέων των Περιφερειακών Οργανώσεων

  1. Η Διάσκεψη των Γραμματέων των Περιφερειακών οργανώσεων είναι αντιπροσωπευτικό όργανο περιφερειακής έκφρασης του Κόμματος, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, τον συντονισμό πολιτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και δράσεων στο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας και συνεννόησης των κεντρικών και περιφερειακών οργάνων.
  2. Η Διάσκεψη των Γραμματέων των Περιφερειακών Οργανώσεων προεδρεύεται από τον Γραμματέα του Κόμματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

Κεντρικά όργανα

Συνέδριο, Διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων

Σύνθεση, τρόπος εκλογής και λειτουργίες των ανώτερων καθοδηγητικών οργάνων

Λειτουργία διοικητικών οργάνων

Άρθρο 11

Συνέδριο 

1. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του Κόμματος. Αποφασίζει για το σύνολο της πολιτικής στο πλαίσιο των αρχών και των πολιτικών του στόχων. Ελέγχει όλα τα όργανα του και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα αναθεώρησης του Καταστατικού.

2. Το Συνέδριο διεξάγεται κάθε τέσσερα (4) χρόνια. Με απόφαση της Πολιτικής  Επιτροπής, το Συνέδριο μπορεί να διεξαχθεί το πολύ έξι μήνες μετά την συμπλήρωση της τετραετίας.

3. Στο Συνέδριο συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι:

    •  Μέλη που εκλέγονται σύνεδροι και εκπροσωπούν όλες τις Οργανώσεις της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ. Η διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων στο Συνέδριο ρυθμίζεται με Κανονισμό Λειτουργίας.

    •  Οι βουλευτές και Ευρωβουλευτές.

4. Στο Συνέδριο επίσης συμμετέχουν, μόνο με δικαίωμα λόγου:

    • Οι Γραμματείς των Περιφερειών

    • Οι Περιφερειάρχες

    • Οι Δήμαρχοι των Πρωτευουσών της περιφέρειας

5. Το Συνέδριο έχει απαρτία όταν παρευρίσκεται τουλάχιστον το 1/2 των μελών του.

6. Το Συνέδριο συγκροτείται σε Σώμα με την εκλογή Προεδρείου. Μέχρι τότε προεδρεύει ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής ή το μέλος της που υποδεικνύεται από αυτόν.

7. Το Συνέδριο εκλέγει τον Πρόεδρο και την Πολιτική Επιτροπή.

8.Εφόσον το Κόμμα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, η Πολιτική Επιτροπή εισηγείται  Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας.

 

 

Άρθρο 12

Προκήρυξη Συνεδρίου - Προσυνεδριακή διαδικασία

1. Το Συνέδριο προκηρύσσεται σε τακτή ημερομηνία με απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής, τρείς (3) τουλάχιστον μήνες πριν από τη διεξαγωγή του. Η Πολιτική Επιτροπή καθορίζει τα θέματα που θα συζητηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των περιφερειακών οργανώσεων του Κόμματος. Κάθε Περιφερειακή Επιτροπή, σε συνεργασία με τις γραμματείες των οργανώσεων βάσης, υποβάλλει κείμενο απόψεων το αργότερο δύο (2) μήνες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου στην Πολιτικη Επιτροπή.

2. Ο προσυνεδριακός διάλογος είναι ανοιχτός στους πολίτες και διεξάγεται σε κάθε Οργάνωση Βάσης και σε κάθε Δίκτυο της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.

3. Στις ψηφοφορίες για τη διαμόρφωση των θέσεων και προτάσεων συμμετέχουν όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου.

4. Στις διαδικασίες για τις υποψηφιότητες εκλογής αντιπροσώπων  και οργάνων συμμετέχουν μόνο τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελών των Οργανώσεων της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ αντίστοιχα, αλλά που είναι και οικονομικά ταχτοποιημένα τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν από την ημέρα εκλογής των αντιπροσώπων.

5. Ειδικά θέματα για την οργάνωση, διεξαγωγή, καθώς και για τη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων στο Συνέδριο, ρυθμίζονται με Κανονισμό Λειτουργίας.

 

 

Άρθρο 13

Έκτακτο Συνέδριο

1. Έκτακτο Συνέδριο συγκαλείται υποχρεωτικά με απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής  μετά από γραπτό αίτημα του 1/3 τουλάχιστον των μελών της η του 1/2 του αριθμού των Περιφερειακών Επιτροπών ή του 10% του συνόλου των Μελών της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, καθώς και με απόφαση του Προέδρου της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.

2. Η απόφαση σύγκλησης λαμβάνεται το λιγότερο δύο (2) μήνες πριν από την καθοριζόμενη ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου. Ο προσυνεδριακός διάλογος διεξάγεται κατ' αναλογία των όσων ισχύουν για το τακτικό Συνέδριο. Οι απόψεις των Περιφερειακών Επιτροπών υποβάλλονται το αργότερο τρεις (3) εβδομάδες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του, στην Πολιτική Επιτροπή.

 

Άρθρο 14

Πρόεδρος

1. Ο Πρόεδρος του Κόμματος προΐσταται της Κοινωνικής Συμφωνίας, έχει την ευθύνη του συνολικού συντονισμού του έργου της Διοικούσας Επιτροπής και της προβολής των θέσεων του Κόμματος στην Ελλάδα και διεθνώς, ηγείται του προεκλογικού αγώνα και ασκεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το άρθρο 37 του Συντάγματος.

2. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Συνέδριο.

3. Για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητα του Προέδρου πρέπει να υπογράφεται από το 10% των συνέδρων ή το 5% των εγγεγραμμένων μελών της ΚΣ.

4. Ο πλειοψηφών υποψήφιος εκλέγεται Πρόεδρος.

5. Η διάρκεια της θητείας του Προέδρου  είναι τετραετής.

6. Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου καθορίζεται με σχετικό κανονισμό.

7. Αν ο  Πρόεδρος παραιτηθεί από τα καθήκοντά του πριν από τη λήξη της θητείας, η Πολιτική Επιτροπή (ΠO.Ε) με απλή πλειοψηφία μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο για το υπόλοιπο της θητείας .

8. Αν ο Πρόεδρος παραιτηθεί λόγω αιτιολογημένης διαφωνίας σε πολιτικές επιλογές της Πολιτικής Επιτροπής (ΠO.Ε), η ΠO.Ε. μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο για το υπόλοιπο της θητείας με την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών. Για το σκοπό αυτό, ο Γραμματέας της ΠO.Ε συγκαλεί την ΠO.Ε σε ημερομηνία όχι μεταγενέστερη των τριάντα ημερών μετά την υποβολή της παραίτησης. Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει αυτή τη πλειοψηφία, πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές για τον Πρόεδρο και την Π.Ε μέσα από έκτακτο συνέδριο.

9. Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να επανεκλεγεί αν κατέχει τη θέση για ένα χρονικό διάστημα ίσο με δύο θητείες (οκτώ χρόνια) στο ακέραιο, εκτός εάν, στο τέλος της θητείας του, ασκεί το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Σ’ αυτή την περίπτωση ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου και ανανεώνεται αυτοδικαίως μέχρι το τέλος της πρωθυπουργικής εντολής.

Άρθρο 15

Πολιτική Επιτροπή (ΠO.Ε)

1. Η Πολιτική Επιτροπή (ΠO.Ε.) αποτελείται από:

         α. Ογδόντα πέντε (85) μέλη τα οποία εκλέγονται από το συνέδριο.

         β. Τον Πρόεδρος του κόμματος

         γ. Τους  βουλευτές του Κόμματος  στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

         δ. Τους υποψήφιους για το αξίωμα του Προέδρου και οι οποίοι συγκέντρωσαν
             ποσοστό 
τουλάχιστον 5% των έγκυρων ψηφοδελτίων

2. Η ΠΟ.Ε και τα όργανα του κόμματος που εκλέγονται από αυτήν, χαράσσουν την πολιτική του Κόμματος και έχουν την ευθύνη για τη σωστή οργάνωση και λειτουργία όλων των οργάνων.

3. Η ΠΟ.Ε διαμορφώνει τις πολιτικές κατευθύνσεις μέσα από ψηφίσματα, και εισηγήσεις από τα αρμόδια όργανα,  είτε μέσω συνεδριάσεων του οργάνου, ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μέσω αποφάσεων με τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο που καθορίζεται από τον  Γραμματέα της.

 

Άρθρο 16

Εκλογή Γραμματέα, Επιτροπής Καταστατικού και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου

1. Η ΠΟ.Ε στην πρώτη μετά το Συνέδριο συνεδρίασή της, εκλέγει με μυστική ψηφοφορία τον Γραμματέα της. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία  διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία ανάμεσα στους τρεις πρώτους.

2. Η θητεία του Γραμματέα ταυτίζεται με τη θητεία της ΠΟ.Ε.

3. Ο Γραμματέας έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της Πολιτικης Επιτροπής και των τομέων  της.

4. Το Πολιτικό Συμβούλιο είναι δεκαπενταμελές (15) αποτελούμενο από τον πρόεδρο, τον Γραμματέα και δεκατρία (13) μέλη.

5. Η Πολιτική Επιτροπή εκλέγει επίσης πενταμελή Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού και πενταμελή Οικονομική Επιτροπή.

6. Με απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής  συγκροτούνται τομείς και επιτροπές.

7. Οι Τομείς ή ομάδες συναφών Τομέων σε συνεργασία με το Γραμματέα της ΠΟ.Ε προετοιμάζουν θεματικές συνεδριάσεις της Πολιτικής Επιτροπής.

8. Η ΠΟ.Ε συγκαλείται νόμιμα από το Γραμματέα της τουλάχιστον μια φορά ανά εξάμηνο. Εκτάκτως συγκαλείται από τον Γραμματέα εφόσον το ζητούν τουλάχιστον το 1/5 των μελών της ή ο Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας.

9. Η ΠΟ.Ε ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση μομφής προς τον Γραμματέα της, με απόλυτη πλειοψηφία των μελών, μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη της στον Γραμματέα της. Αν η ΠΟ.Ε άρει την εμπιστοσύνη στο Γραμματέα προκηρύσσονται αμέσως εκλογές για την ανάδειξη του νέου Γραμματέα από το Σώμα της Π.Ο.Ε.

10. Αντικατάσταση μέλους της Π.Ο.Ε που για οποιονδήποτε λόγο παύει να αποτελεί μέλος  της, γίνεται με τον πρώτο επιλαχόντα.

11. Η ΠΟ.Ε, μετά από πρόταση του Προέδρου της ΚΣ ή πρόταση του ενός πέμπτου (1/5) των μελών της, μπορεί να αποφασίσει τη σύσταση μίας ή περισσοτέρων Επιτροπών για να επεξεργαστούν, μέσα σε καθορισμένο χρόνο, συγκεκριμένες προτάσεις είτε για την εσωτερική λειτουργία του Κόμματος είτε για τη διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων.

 

 

Άρθρο 17

Πολιτικό Συμβούλιο (ΠΟ.ΣΥ)

 

1. Η διοίκηση της Κοινωνικής Συμφωνίας ασκείται από το Πολιτικό Συμβούλιο (ΠΟ.ΣΥ) το οποίο λειτουργεί συλλογικά, συνεργάζεται με τον Πρόεδρο, αποφασίζει με πλειοψηφία για όλα τα θέματα διοίκησης, εκπροσώπησης και λειτουργίας του κόμματος. Αποτελεί το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του Κόμματος.

2. Το Πολιτικό Συμβούλιο είναι δεκαπενταμελές (15) και απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του Κόμματος, τον Γραμματέα της ΠΟ.Ε και δεκατρία (13) άλλα μέλη τα οποία εκλέγονται από την ΠΕ στην πρώτη συνεδρίαση μετά την επίσημη ανακήρυξη του Προέδρου. 

3. Το ΠΟ.ΣΥ συγκαλείται  από τον Πρόεδρο της ΚΣ και οφείλει να δημοσιοποιεί τις ληφθείσες αποφάσεις

4. Ορισμός άλλων επιτροπών  σχετικών με εκτελεστικές εξουσίες  πρέπει να έχουν προηγουμένως εγκριθεί από το ΠΟ.ΣΥ.

5. Ο Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας  προεδρεύει του ΠΟ.ΣΥ το οποίο και συγκαλεί τουλάχιστον  κάθε δυο μήνες ή κατόπιν αιτήματος του  1/5 των μελών του.

Άρθρο 18

Κοινοβουλευτική Ομάδα

1. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα λειτουργεί με γνώμονα την πολιτική που χαράσσει η ΠΟ.Ε, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου.

2. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά από εισήγηση της Πολιτικής Επιτροπής και έχει τις αρμοδιότητες που ανατίθενται σ’ αυτόν από τον Κανονισμό της Βουλής.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

Ανάδειξη και επιλογή των υποψηφίων για θέσεις στο Κοινοβούλιο, στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Αυτοδιοίκηση 

Άρθρο 19

Επιλογή υποψηφίων για την Περιφέρεια και το Δήμο

Οι υποψήφιοι για το αξίωμα του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη επιλέγονται από την ΠΟ.Ε μετά από εισήγηση των αντίστοιχων δημοτικών και περιφερειακών οργάνων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας.

 

Άρθρο 20

Επιλογή των υποψηφίων για το Κοινοβούλιο

1. Η επιλογή υποψηφίων για το Κοινοβούλιο ή το Ευρωκοινοβούλιο γίνεται από την Πολιτική Επιτροπή  μετά από εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου  που βασίζεται στη διατυπωμένη εγγράφως άποψη των Περιφερειακών Επιτροπών και των Οργανώσεων Βάσης.

2. Ο τρόπος υποβολής υποψηφιοτήτων, η διαδικασία και κάθε λεπτομέρεια καθορίζονται από Κανονισμό λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε συνθήκες.

 

 

Άρθρο 21

Υποχρεώσεις εκλεγμένου

1. Οι εκλεγμένοι στην Κοινωνική Συμφωνία δεσμεύονται να συνεργάζονται με ειλικρίνεια για την υλοποίηση των προγραμματικών πολιτικών επιλογών και των κατευθύνσεων του Κόμματος.

2.  Οι εκλεγμένοι έχουν υποχρέωση να συμβάλουν στη χρηματοδότηση του Κόμματος καταθέτοντας ένα τέλος από τη χρηματική αποζημίωση των απολαβών και των έκτακτων εισφορών (επιτροπές με αποδοχές κλπ) που λαμβάνουν από το αξίωμα που κατέχουν. Η ελλιπής ή, η μη καταβολή της συνεισφοράς που προβλέπεται στο Καταστατικό αποτελεί λόγο για τον αποκλεισμό από κάθε θεσμική ή άλλη κομματική υποψηφιότητα.

3. Οι εκλεγμένοι έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τακτικά τους ψηφοφόρους και τα μέλη σχετικά με τις δραστηριότητές τους μέσω του συστήματος πληροφοριών με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση, γνώση, στήριξη και συμμετοχή.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

Κοινωνικός διάλογος - επεξεργασία προγραμματικών θέσεων – πολιτική επιμόρφωση

Άρθρο 22

Θεματικές Διασκέψεις

1. Σκοπός των θεματικών διασκέψεων είναι η συμμετοχή στη δημόσια ζωή όχι μόνο των μελών και φίλων αλλά και γενικότερα των πολιτών, η προαγωγή του δημόσιου διαλόγου και η εκπαίδευση ώστε να διαμορφώνονται συλλογικά οι προγραμματικές προτάσεις, να είναι χρήσιμες για τη λήψη αποφάσεων και τη στήριξη πολιτικών πρωτοβουλιών της Κ.Σ.

2. Η συμμετοχή στις διασκέψεις είναι ανοικτή σε όλους τους πολίτες.

 

Άρθρο 23

Επιτροπές

Η Πολιτική Επιτροπή, μετά από πρόταση του Προέδρου της ΚΣ ή πρόταση του ενός πέμπτου (1/5) των μελών της, μπορεί να αποφασίσει τη σύσταση μίας ή περισσοτέρων Επιτροπών για να επεξεργαστούν, μέσα σε καθορισμένο χρόνο, συγκεκριμένες προτάσεις είτε για την εσωτερική λειτουργία του Κόμματος είτε για τη διαμόρφωση πολιτικών και προγραμματικών θέσεων.

 

Άρθρο 24

Προγραμματική Συνδιάσκεψη - Προγραμματικό Συνέδριο

1. Κάθε χρόνο, η Πολιτική Επιτροπή προγραμματίζει Προγραμματική Συνδιάσκεψη σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς.

2. Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη αποτελεί  όργανο διαβούλευσης  στην οποία συμμετέχουν:

    • Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής

    • Οι Περιφερειάρχες και οι επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων της Κοινωνικής Συμφωνίας

    • Οι Δήμαρχοι και οι επικεφαλείς δημοτικών παρατάξεων της Κοινωνικής Συμφωνίας

    • Οι επικεφαλής των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών παρατάξεων που έχουν     εκλεγεί με την Κοινωνική Συμφωνία

    • Οι Γραμματείς των Περιφερειακών  Επιτροπών

    • Η Πολιτική Επιτροπή μπορεί να προσκαλεί στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη μέλη της Κοινωνικής Συμφωνίας ανάλογα με τα θέματα της Συνδιάσκεψης.

3. Η ημερήσια διάταξη καθορίζεται με πρόταση του Προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας και του Πολιτικού Συμβουλίου (ΠΟ.ΣΥ)  λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση στο Κόμμα και τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις Περιφερειακές Συνελεύσεις.

4. Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη συγκαλείται με απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής.

5. Με απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής μπορεί να κληθούν στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη καθώς και σε θεματικά Συνέδρια προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και των παραγωγικών τάξεων.

6. Με κανονισμό ρυθμίζεται ο τρόπος και η διαδικασία σύγκλισης, καθώς και κάθε λεπτομέρεια διεξαγωγής της Συνδιάσκεψης.

 

Άρθρο 25

Πολιτική Επιμόρφωση Στελεχών

Η Κοινωνική Συμφωνία προωθεί πολιτιστικές και μορφωτικές δραστηριότητες για τα στελέχη με σκοπό την εμπέδωση ενός πολιτικού πολιτισμού με βαθειά προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες. Για αυτό, η Κοινωνική Συμφωνία συνάπτει σχέσεις συνεργασίας με ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και πολιτιστικά ιδρύματα.

 

Άρθρο 26

Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού

 

1. Για την ορθή εφαρμογή και τήρηση των Αρχών του Καταστατικού, του Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας, των Κανονισμών Λειτουργίας, καθώς και της πιστοποίησης όλων των διαδικασιών εκλέγεται Επιτροπή Καταστατικού. Η Επιτροπή είναι πενταμελής και εκλέγεται από την Πολιτική Επιτροπή από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους.  Η θητεία της Επιτροπής είναι τετραετής.

2. Η Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού είναι αρμόδια για:

    α) Κάθε θέμα ερμηνείας των διατάξεων του Καταστατικού και των Κανονισμών που υποβάλλεται από μέλη ή όργανα του Κόμματος,

    β) Την πιστοποίηση κάθε εκλογικής διαδικασίας που διεξάγεται στα όργανα καθώς και του δημοψηφίσματος,

    γ) Την αξιολόγηση της λειτουργίας των οργανώσεων μέσα από συγκεκριμένους δείκτες,

    δ) Τον έλεγχο κάθε καταγγελίας που αφορά τα μέλη του συνόλου της οργάνωσης, καθώς και τα μέλη της Πολιτικής  Επιτροπής,

    ε) Την αποκλειστική τήρηση του Μητρώου Μελών με σεβασμό στην προστασία των  προσωπικών δεδομένων,

  στ) Τις προϋποθέσεις έκδοσης της κάρτας-μέλους.

3. Τα ειδικότερα θέματα λειτουργίας της Επιτροπής Καταστατικού, καθώς και η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου και οι λεπτομέρειες τήρησης του Μητρώου ρυθμίζονται με τον Κανονισμό  λειτουργίας Τήρησης Καταστατικού.

4. Τα μέλη της επιτροπής Τήρησης Καταστατικού πρέπει να διακρίνονται για την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και να είναι αναγνωρισμένου κύρους.

5. Η συμμετοχή στην επιτροπή Τήρησης Καταστατικού  δημιουργεί ασυμβίβαστο με οποιοδήποτε άλλο όργανο του Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, στα μέλη των επιτροπών Τήρησης Καταστατικού απαγορεύεται η υποψηφιότητα για οποιοδήποτε αξίωμα στο εσωτερικό του Κόμματος καθώς επίσης η υποστήριξη υποψηφιότητας τρίτων για διάφορα αξιώματα. Σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων της παρούσας παραγράφου, το μέλος εκπίπτει αυτόματα και η υποβληθείσα υποψηφιότητα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η υπογραφή για την υποψηφιότητα δεν συνυπολογίζεται στον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών.

6Η Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού  εκλέγει Πρόεδρο. Η Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού είναι υπεύθυνη της εφαρμογής των κυρώσεων που προκύπτουν από παραβιάσεις του Καταστατικού και του Κώδικα Δεοντολογίας.

 

Άρθρο 27

Κανόνες για  τη Διαφάνεια και την Εφαρμογή

του   Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας

1. Η Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού επιβλέπει την ορθή εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας από τα μέλη και τα όργανα του Κόμματος, παρέχοντας συμβουλές και διευκρινίσεις σχετικά με ζητήματα ερμηνείας που μπορεί να προκύπτουν.

2. Η Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού συντάσσει  ετήσια έκθεση σχετικά με την παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας την  στο Πολιτικό Συμβούλιο εφόσον κρίνει ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί ή τροποποιηθεί  ο σχετικός κώδικας.

3.  Όλοι οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της ΚΣ, καταθέτουν (με ποινή αποκλεισμού από τις λίστες) στην Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού εντός μιας εβδομάδας από την υπογραφή της αίτησης προϋπολογισμό με τα έσοδα – έξοδα εκλογικών δαπανών. Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να υποβάλουν, εντός προθεσμίας δύο μηνών από την ημερομηνία των εκλογών, τον ισολογισμό σχετικά με τα έσοδα και τα έξοδα που πραγματοποίησαν (με ποινή διαγραφής τους από μέλη της Κοινωνικής Συμφωνίας).

4. Η Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού ελέγχει αν όλοι οι υποψήφιοι, που περιλαμβάνονται στους καταλόγους της Κοινωνικής Συμφωνίας, πριν από την αποδοχή της αίτησης, με ποινή την απόρριψη της υποψηφιότητας, διέπονται από τις αρχές που ορίζονται από τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας.

5. Στην Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού κατατίθενται το σύνολο των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων των υποψηφίων της Κοινωνικής Συμφωνίας οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν ετησίως ενδεχόμενες μεταβολές.

6. Κάθε ψηφοφόρος ή μέλος μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού σχετικά με την παραβίαση διατάξεων του παρόντος καταστατικού.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII

Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου

Άρθρο 28

Οικονομικός Υπεύθυνος

1. Ο Οικονομικός Υπεύθυνος εκλέγεται από την Πολιτική Επιτροπή μετά από πρόταση του Προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας, ο οποίος τον επιλέγει μεταξύ προσωπικοτήτων που  διαθέτουν τα στοιχεία της αναμφισβήτητης ηθικής ακεραιότητας και της επαγγελματικής εμπειρίας, όπως απαιτούν οι αρμοδιότητες που απονέμονται από το παρόν καταστατικό.

2. Η θητεία του Οικονομικού Υπευθύνου έχει διάρκεια τέσσερα έτη. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, ο Οικονομικός Υπεύθυνος παύσει να ασκεί τα καθήκοντά του πριν από τη λήξη της θητείας, ο  Πρόεδρος διορίζει προσωρινά  Οικονομικό Υπεύθυνο , ο οποίος ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής , στην οποία εκλέγεται ο νέος Οικονομικός Υπεύθυνος.

3. Ο Οικονομικός Υπεύθυνος, έχει την ευθύνη της οικονομικής και λογιστικής διαχείρισης του κόμματος, με βάση τις αρχές του ουσιαστικού ελέγχου και της διαφάνειας. Είναι ο νόμιμος οικονομικός εκπρόσωπός του και υπογράφει όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την οικονομική του λειτουργία.

 

Άρθρο 29

Επιτροπή Οικονομικών

1. Η Επιτροπή Οικονομικών αποτελείται από 5 μέλη. Ο Οικονομικός Υπεύθυνος είναι μέλος και πρόεδρος. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη εκλέγονται από την Πολιτική Επιτροπή στην πρώτη συνεδρίαση, μετά την ανανέωση των μελών της που εκλέγονται από την Εθνική Συνέλευση, με σεβασμό στην περιφερειακή εκπροσώπηση από προσωπικότητες με τα απαραίτητα σχετικά προσόντα.

2. Η Επιτροπή Οικονομικών βοηθά τον Οικονομικό Υπεύθυνο στην εκτέλεση των καθηκόντων του όσον αφορά στη λογιστική διαχείριση, τις πηγές χρηματοδότησης και την κατανομή των οικονομικών πόρων. Η Επιτροπή Οικονομικών, εγκρίνει τον προϋπολογισμό που εκπονήθηκε από τον Οικονομικό Υπεύθυνο, και τον εξουσιοδοτεί να τον υποβάλει στο Πολιτικό Συμβούλιο για  έγκριση.

3. Η θητεία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών είναι τέσσερα χρόνια και μπορούν να επανεκλεγούν για μια ακόμη θητεία.

  

Άρθρο 30

Χρηματοδότηση

1. Τα μέλη της Κοινωνικής Συμφωνίας έχουν την υποχρέωση να στηρίζουν οικονομικά τις πολιτικές δραστηριότητες του κόμματος με μια μηνιαία οικονομική συνδρομή.

2. Οι οικονομικοί πόροι του κόμματος είναι, η μηνιαία οικονομική συνδρομή των μελών, η οικονομική συμμετοχή των εκλεγμένων και των κατεχόντων έμμισθη κρατική θέση μελών, τα έσοδα από οικονομικές εξορμήσεις και όποιοι άλλοι πόροι προβλέπονται από τον νόμο.

 

Άρθρο 31

Προϋπολογισμός

1. Κάθε χρόνο ο Οικονομικός Υπεύθυνος προβαίνει στην κατάρτιση του  προϋπολογισμού λειτουργίας του κόμματος, σύμφωνα με τους ειδικούς κανονισμούς για τα πολιτικά κόμματα, που περιλαμβάνουν τα περιουσιακά στοιχεία, τον ισολογισμό, την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης και τις σημειώσεις, μαζί με την έκθεση σχετικά με την οικονομική διαχείριση.  Ο τελικός προϋπολογισμός εγκρίνεται από το Πολιτικό Συμβούλιο με την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων μέχρι τις 30 Ιουνίου.

2. Εντός του τρίτου 10ημέρου του Οκτωβρίου κάθε έτους, ο Οικονομικός Υπεύθυνος υποβάλλει στην Επιτροπή Οικονομικών τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Ο προϋπολογισμός υποβάλλεται στο Πολιτικό Συμβούλιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους.

3. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δημοσιεύονται στον επίσημο δικτυακό τόπο (site) της Κοινωνικής Συμφωνίας, εντός είκοσι ημερών από την έγκριση του από το Πολιτικό Συμβούλιο.

 

Άρθρο 32

Χρηματοοικονομικός Κανονισμός

1. Ο Χρηματοοικονομικός κανονισμός εγκρίνεται από το Πολιτικό Συμβούλιο με την θετική ψήφο της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του.

2. Ο Χρηματοοικονομικός κανονισμός καθορίζει τις οικονομικές περιουσιακές δραστηριότητες και τα στοιχεία του κόμματος, καθορίζει τις σχέσεις με τις περιφερειακές οργανώσεις και τις οργανώσεις βάσης, το τέλος εγγραφής των μελών, τις σχέσεις με τη περιφερειακή οργάνωση και την οικονομική στήριξη των εκλεγέντων στις πολιτικές δραστηριότητες της Κοινωνικής Συμφωνίας.

 

Άρθρο 33

Οικονομικός Έλεγχος

Το Πολιτικό Συμβούλιο  επιλέγει , κατ´ έτος, μία εταιρεία ορκωτών λογιστών, στην οποία αναθέτει τον έλεγχο της ορθής και ακριβούς τήρησης των εκ του νόμου τηρούμενων βιβλίων και στοιχείων του κόμματος. Το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας δημοσιεύεται στον επίσημο δικτυακό τόπο (site) του κόμματος.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΧ

Άρθρο 34

Περιφερειακές Διασκέψεις

Οι Περιφερειακές διασκέψεις που θα γίνουν μετά την έγκριση του παρόντος καταστατικού, θα πραγματοποιηθούν το αργότερο σε έξι μήνες μετά την έγκριση του παρόντος Καταστατικού.

 

Άρθρο 35

Αναθεώρηση του καταστατικού και των κανονισμών

1. Οι προτάσεις για τροποποιήσεις του παρόντος καταστατικού εγκρίνονται από την Πολιτική Επιτροπή.

2. Ψηφοφορία διεξάγεται και για τις προτάσεις που υπογράφονται από τουλάχιστον τριάντα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.

3. Οι κανονισμοί ψηφίζονται από την Πολιτική Επιτροπή.

4. Οι τροποποιήσεις του Καταστατικού, εγκρίνονται από τακτικό ή έκτακτο συνέδριο.

 

Άρθρο 36

Τελικές και Μεταβατικές διατάξεις

1. Μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση του Καταστατικού η Πολιτική Επιτροπή ψηφίζει τους κανονισμούς λειτουργίας που προβλέπονται από το Καταστατικό.

2.  Όπου στο Καταστατικό αναφέρονται δύο (2) θητείες σημαίνει ότι κάθε θητεία καλύπτει μια πλήρη τετραετία η πενταετία ανάλογα με τη θεσμική διάρκεια του κάθε θεσμού.

 

                                                                  30  Νοεμβρίου  2013

 

Επιτροπή Διαβούλευσης Καταστατικού:

1.         Κυριακοπούλου Μαρία

2.         Αγγελόπουλος Θεόδωρος

3.         Δουζίνα Ρέα

4.         Ζούνης Πέτρος

5.         Θεοδοσιάδης Χαράλαμπος

6.         Κοντούλη Άννα

7.         Μαμουνάκης Ιωσήφ

8.         Μαμουνάκης Σταύρος

9.         Μπαμπάκος Δημήτρης

10.       Ροΐδης Γεώργιος

11.       Σκλαβούνος Γεώργιος

Πως θα γίνει η έξοδος της

Πως θα γίνει η έξοδος της χώρας απο την οικονομική κρίση;
Ποιό είναι το Σχέδιο Οικονομοκής Ανασυγκρότησης;