Ομιλία Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στην 1η πανελλήνια συνάντηση στελεχών του κόμματος.

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/koinonik/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Θέλω εκ μέρους της Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής να σας καλωσορίσω στη σημερινή μας πρώτη πανελλαδική συνάντηση στελεχών και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ, για τη στήριξη στην κοινή μας προσπάθεια και τη συμβολή σας στον αγώνα που όλοι μαζί δώσαμε στις 6 Μαΐου.

Ο στόχος της συνάντησής μας είναι διπλός:  ν΄ αποτιμήσουμε το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών και τις τρέχουσες εξελίξεις και ν΄ ανταλλάξουμε και συνθέσουμε απόψεις για τα επόμενα βήματά μας και τη μελλοντική πορεία μας ως «Κοινωνική Συμφωνία».  Επιτρέψτε μου λοιπόν να ξεκινήσω αυτό το διάλογο καταθέτοντας τις απόψεις μου, υπό τη θεσμική μου ιδιότητα ως Προέδρου του κόμματός μας και της Διοικούσας Επιτροπής 

Η Κοινωνική Συμφωνία, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, υποστήριξε  ένα τρίπτυχο βασικών επιδιώξεων  :

α) Ανατροπή της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας του Μνημονίου που οδηγεί την οικονομία σε βαθιά ύφεση, την ανεργία στα ύψη και την κοινωνία σε εξαθλίωση.

β) Πρόταξη ενός  ρεαλιστικού, προοδευτικού Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας που μπορεί ν’ αποτελέσει βάση συζήτησης με τους εταίρους μας, και

γ) Συγκρότηση μιας ισχυρής συμπαράταξης όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα στηρίζεται και θα κινητοποιεί μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία.

Με τις θέσεις αυτές και με όπλα τη συνέπεια λόγων και πράξεων και την πίστη στην αναγκαιότητα πολιτικής παρέμβασης και συλλογικής δράσης:

-         συγκροτήσαμε μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων το κόμμα μας,

-         καταρτίσαμε ψηφοδέλτια πανελλαδικά και

-         παρουσιαστήκαμε στον ελληνικό λαό με το πρόγραμμά μας και με αξιόμαχα στελέχη – όλους εσάς – στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Οι δυσκολίες και οι αδυναμίες τεράστιες:  ελάχιστος χρόνος, έλλειψη πόρων, αποκλεισμός από τα Μέσα Ενημέρωσης, οργανωτικές αδυναμίες.

Ήταν ένας πραγματικός άθλος – μια τρέλα όπως είπαν πολλοί.  Αλλά όλοι μας αισθανόμαστε περήφανοι γι’ αυτήν τη μάχη. Βιώσαμε πρωτόγνωρες εμπειρίες. Εισπράξαμε θετική αποδοχή και υποδοχή από τον κόσμο σε μια εποχή αποστροφής και καταδίκης των πολιτικών και της πολιτικής, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα. Κάναμε νέους φίλους.  Πάνω απ’ όλα αισθανθήκαμε τη χαρά της θετικής συμβολής στην προσπάθεια να βγει η χώρα μας από την κρίση και να εξασφαλιστεί ένα καλλίτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Προσωπικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία και την εμπιστοσύνη σας.  Είμαι περήφανη γι’ αυτό που τολμήσαμε και γι΄ αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. 

Ξέραμε από την αρχή ότι ο αγώνας δεν είναι αγώνας 100 μέτρων αλλά μαραθώνιος.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας.  Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων που έγινε και στην οποία συμβάλατε με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου , οδηγεί στα ακόλουθα συμπεράσματα:

-         Το εκλογικό σώμα καταδίκασε  την πολιτική του Μνημονίου  και ζήτησε ανατροπή της πολιτικής της αδιέξοδης λιτότητας  και της ανεργίας .

-         Η ψήφος –  κραυγή οργής ενός λαού που έχει υπερβεί τις αντοχές του και αισθάνεται προδομένος – ήταν όχι μόνο  αντιμνημονιακή αλλά και βαθύτατα «αντισυστημική» . Καταδικάστηκαν όχι μόνο τα δύο κυβερνητικά κόμματα  για την πολιτική που άσκησαν  και τον τρόπο που την άσκησαν αλλά και ολόκληρο το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης της μεταπολίτευσης που εδραιώθηκε σε στενό εναγκαλισμό  με τις δυνάμεις της διαπλοκής , της πλουτοκρατίας και της τραπεζοκρατίας. Γι αυτό οι πολίτες στις εκλογές της 6ης Μαΐου ψήφισαν αντικαθεστωτικά: κατήργησαν την παντοδυναμία των δύο κατ’ επάγγελμα κυβερνητικών κομμάτων δίνοντάς τους αθροιστικά 32% και ενίσχυσαν αντισυμβατικές, ανατρεπτικές ή κινηματικές δυνάμεις όπως τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες ακόμα και την Χρυσή Αυγή . 

-          Η αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μόνο αριθμητική.  Συνοδεύτηκε από την πλήρη ηθική και πολιτική απαξίωσή του και της ηγεσίας του γιατί διαψεύσθηκαν  οι προσδοκίες που είχαν επενδυθεί  το 2009 για κοινωνική δικαιοσύνη, ανατροπή του πελατειακού συστήματος διακυβέρνησης και απεμπλοκή από την υπέρμετρη επιρροή εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας και διαπλοκής. Στα μάτια του κόσμου, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έσπασε το κλειστό αυτό κύκλωμα εξουσίας που ποδηγέτησε το πολιτικό σύστημα κατά τη μεταπολίτευση, αλλά έγινε ο Δούρειος Ίππος για την πλήρη επικυριαρχία του και την αναδιανομή πόρων προς όφελός του μέσω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκήθηκαν. 

-         Απόρροια των ανωτέρω είναι ότι μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων απέρριψαν οτιδήποτε τους θύμιζε ή είχε σχέση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.  Για μάς, για την Κοινωνική Συμφωνία, οι ιστορικοί δεσμοί μας με το ΠΑΣΟΚ, η θητεία μας στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ , η  ψήφιση του 1ου Μνημονίου αλλά και ο φόβος πιθανής επανόδου μας στο ΠΑΣΟΚ λειτούργησαν αποτρεπτικά για μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που ήθελαν να κάνουν την οριστική ρήξη και να στείλουν ένα ξεκάθαρο  μήνυμα καταδίκης . Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι αυτοί οι ψηφοφόροι  αναγνώριζαν  τη στάση μας, τη συνέπειά μας ,  την ουσιαστική διαφοροποίησή μας αλλά και την ορθότητα των θέσεών μας.

-          Η στάση αυτή θα μπορούσε να είχε αντιστραφεί αν  υπήρχε χρόνος και αν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον  αδυσώπητο πόλεμο και αποκλεισμό από τα ΜΜΕ εναντίον της «Κοινωνικής Συμφωνίας» κατ΄ εντολή των καθεστωτικών πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ  και εξωθεσμικών κέντρων. Ο πόλεμος αυτός συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα ενταθεί καθώς πολώνεται το εκλογικό σκηνικό. Ο πανικός τους είναι τέτοιος μπροστά στο τσουνάμι οργής και δυσαρέσκειας που απειλεί να κατεδαφίσει  όλο το κορπορατιστικό οικοδόμημα διακυβέρνησης  που οδηγεί σε Γκεμπελικές μεθόδους παραπλάνησης και προπαγάνδας : συνεχή εκφοβισμό του κόσμου με την πρόταξη ψευδεπίγραφων διλημμάτων, λοιδορία των αντικαθεστωτικών δυνάμεων  και οποιασδήποτε ανεξάρτητης φωνής ,  παραποίηση θέσεων , αποκλεισμός ή προσπάθεια διασυρμού οποιασδήποτε έγκυρης αμφισβήτησης της μεταπολιτευτικής πελατειακής τάξης πραγμάτων.

-         Ο αποκλεισμός μας από τα ΜΜΕ, η έλλειψη χρόνου και πόρων για μια αποτελεσματική δυναμική προεκλογική επικοινωνιακή καμπάνια, δεν μας επέτρεψαν να προσεγγίσουμε ψηφοφόρους αποτελεσματικά.  Οι υποψήφιοι βουλευτές μας είχαν μόλις 10 μέρες στη διάθεσή τους για διάλογο κι επαφή με το εκλογικό σώμα.  Όπου ήταν ήδη γνωστά τα πρόσωπα και υπήρχαν από πριν συντεταγμένες δυνάμεις κι οργάνωση, τ΄ αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά  καλλίτερα:  Δωδεκάνησα, Αχαΐα, Α΄ Θεσσαλονίκης, Ηλεία.

Παρά το κλίμα αυτό συνολικής απόρριψης και αντισυστημικής ψήφου, παρά τον αποκλεισμό από τα ΜΜΕ,  τις υπαρκτές οργανωτικές αδυναμίες και την έλλειψη πόρων  καταφέραμε σε λίγες εβδομάδες:

-         Να συγκεντρώσουμε  60.753 ψήφους

-         Να δημιουργήσουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο στελεχών και υποστηρικτών

-         Να προσελκύσουμε στελέχη όχι μόνο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους, ακόμα και ανένταχτους,

-         Να προτάξουμε το μόνο αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, σημαντική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις

-         Να μιλήσουμε πρώτοι για την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων και των δυνάμεων της Αριστεράς που, μακριά από εξαρτήσεις,  θα έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση αλλά και τη δύναμη και αξιοπιστία να κυβερνήσει τον τόπο. 

Κάθε μέρα που περνάει δικαιώνει ακόμα περισσότερο τις θέσεις και εκτιμήσεις μας:

Με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, επιβεβαιώθηκε η δημιουργία και η δυναμική ενός ανερχόμενου πόλου αριστερών δυνάμεων που, με κύρια συνιστώσα τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεπέρασε το 25%.  Ο πόλος αυτός δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί και εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένος και χωρίς ενιαία ιδεολογική έκφραση . Μοιάζει σαν άτακτος στρατός που καλείται να δώσει μια μάχη για την οποία δεν είναι προετοιμασμένος .  Παρά ταύτα, έχει κινηματικά χαρακτηριστικά, λαϊκή νομιμοποίηση  και ανεξαρτησία έκφρασης προσελκύοντας έτσι  τη νεολαία αλλά και μεγάλη μερίδα προοδευτικών  ψηφοφόρων που αναζητούν αυθεντική  εκπροσώπηση .

Δεν υπάρχει  αμφιβολία ότι η πολιτική ζωή της χώρας βρίσκεται σε μετάβαση από τον δικομματισμό σ΄ ένα νέο διπολισμό.  Από τη μια μεριά οι καθεστωτικές δυνάμεις του Κυβερνητισμού  θα κάνουν τα πάντα για  να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο   γύρω από τη ΝΔ με τη συνεργασία μικρότερων κομμάτων , όπως  της  Δημοκρατικής Συμμαχίας, του ΛΑΟΣ  αλλά και την εξασφάλιση  μετεκλογικής συνεργασίας από ένα αποδυναμωμένο  ΠΑΣΟΚ . Από την άλλη, οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις  συσπειρώνονται μεν γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά αναζητούν μια αξιόπιστη θεσμική έκφραση που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν ένα συνεκτικό πόλο που θα διεκδικήσει με επιτυχία μια προοδευτική , ακηδεμόνευτη , αριστερή διακυβέρνηση για τη χώρα .

Η θέση μας για την ανάγκη συστράτευσης όλων των γνήσια προοδευτικών κομμάτων για τη συγκρότηση ενός  ενιαίου αριστερού πόλου  καθίσταται επομένως πιο επίκαιρη από ποτέ.  Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και της ευθύνης

Η συγκρότηση αυτού του πόλου δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων όπου όλοι θα κληθούν να κάνουν υπερβάσεις. Η πρότασή μας για πρόταξη ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης για   την Ανάπτυξη  με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης  ως  αναγκαία  προγραμματική συνισταμένη απόψεων  για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης αποτελεί  αδήριτη αναγκαιότητα και άμεση προτεραιότητα.

Τέλος, όλοι γνωρίζουμε ότι  προγραμματική σύγκλιση των αριστερών δυνάμεων δεν  μπορεί να προκύψει  από τη μια μέρα στην άλλη. Θα προκύψει  σταδιακά, σε βάθος χρόνου, και θ απαιτήσει  σεβασμό στη διαφορετικότητα και την πολυφωνία.  Επειδή όμως οι εξελίξεις τρέχουν και η ανάγκη σύμπραξης για μια προοδευτική διακυβέρνηση είναι επιτακτική , η πρότασή μας για μια καταρχήν ελάχιστη συμφωνία των κομμάτων γύρω από βασικές προτεραιότητες πολιτικής  αποκτά ιδιαίτερη σημασία.  Αυτό ήταν και το σκεπτικό της πρότασής μας για τη συγκρότηση Κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού με προοδευτικό πρόσημο την οποία απηύθυνα στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή μας όταν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του τη διερευνητική εντολή . Είχα τότε επισημάνει ότι μια τέτοια Κυβέρνηση  θα μπορούσε ενδεικτικά και με την ανοχή άλλων κομμάτων ,να επιδιώξει μεταξύ άλλων:

-   Την επιμήκυνση χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής   ώστε να ανακοπεί το βάθεμα της ύφεσης

-         Την ακύρωση των ρυθμίσεων για περαιτέρω μείωση των κατώτατων μισθών τον Ιούλιο και τη  σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων με προτεραιότητα σε χαμηλά εισοδήματα.

-         Την επαναφορά σε ισχύ των συλλογικών συμβάσεων και την ακύρωση των νόμων που καταστρατηγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα .

-         Ένα νέο προοδευτικό φορολογικό σύστημα με αναδιανομή φορολογικών βαρών και την προώθηση αποτελεσματικών μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής , του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου

-         Την παροχή ρευστότητας στην αγορά με ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την υπερχρέωση,  κινητοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων και παροχή  εγγυήσεων προς Ελληνικές επιχειρήσεις

-         Την αποτελεσματική εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα και τη δημιουργία ενός τραπεζικού πυλώνα δημοσίου συμφέροντος

-         Την υλοποίηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση των επενδύσεων.

-         Την αλλαγή εκλογικού νόμου,  την καθιέρωση  της απλής αναλογικής και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η πρόταση μας δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί  μετά τις εκλογές της 6ης του Μάη. Καθίσταται όμως και πάλι επίκαιρη στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία  από κανένα κόμμα  στις εκλογές της 17η Ιουνίου.  Γι αυτό από τώρα πρέπει να τύχει επεξεργασίας από όλα τα προοδευτικά κόμματα  ώστε να μην επαναληφθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης της Αριστεράς μετά τις επικείμενες εκλογές . 

Οπλισμένοι με τη δύναμη των θέσεών μας, τη δικαίωση των προτάσεών μας και την επιτακτική ανάγκη ο τόπος μας να κυβερνηθεί από γνήσια προοδευτικές δυνάμεις, οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση μπροστά στις εξελίξεις. Να καθορίσουμε την πορεία μας με μοναδικό γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον.

Όσοι μιλούν για δήθεν «άθλιες κρυφές συναλλαγές» και μυστικές ατομικές συμφωνίες και δείχνουν εμάς, αποκαλύπτουν τις δικές τους άθλιες πρακτικές  που κατάντησαν το πολιτικό σύστημα ανυπόληπτο και σάπιο, μολύνοντας το δημόσιο ήθος. Είναι οι ίδιες καθεστωτικές δυνάμεις που υπέκυψαν σε πιέσεις τρίτων, εκδίωξαν όσους αντιστάθηκαν και δίνουν την τελευταία μάχη για να κρατηθούν στην εξουσία. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν την αξιοπρέπεια και το ήθος τους πάνω από το δικό τους ιδιοτελές συμφέρον, το συλλογικό καλό πάνω από το ιδιωτικό, τα ιδανικά και τις αρχές τους πάνω από την τσέπη τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρουμε σήμερα είναι ότι συνεχίζουμε ως Κοινωνική Συμφωνία πιο αποφασισμένοι από ποτέ! Ακόμα κι αν δεν είχαμε ιδρύσει το κόμμα μας στις 14 Μαρτίου, σήμερα προβάλλει ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για την ύπαρξη ενός δημοκρατικού κόμματος που θα προασπίζει με αξιοπρέπεια και φερεγγυότητα: την ευρωπαϊκή παράδοση του δημοκρατικού σοσιαλισμού, τις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Ενός κόμματος που βάζει την κοινωνία και τη δημοκρατία πάνω από τις αγορές και το λαϊκό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της όποιας οικονομικής ολιγαρχίας. Κι αυτό το κόμμα λέγεται Κοινωνική Συμφωνία! Οργανωνόμαστε επομένως αποτελεσματικά, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Διευρύνουμε και ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας. Υποδεχόμαστε νέα μέλη. Εμπλουτίζουμε και εξειδικεύουμε τις θέσεις μας. Προετοιμαζόμαστε για το πρώτο μας συνέδριο που θα συγκληθεί το Φθινόπωρο του 2012.  

Ο στρατηγικός μας στόχος παραμένει ακλόνητος και αποτελεί πυξίδα για τη στάση μας: θέλουμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στη συγκρότηση μιας ευρύτατης κοινωνικής πλειοψηφίας και μιας συμπαράταξης προοδευτικών αριστερών πολιτικών δυνάμεων, που θα καταστήσουνε εφικτή μια προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα. Για την Ελλάδα, στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό σήμερα, καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους-Πράσινους, τις ανένταχτες προοδευτικές δυνάμεις, τα κοινωνικά και πολιτικά δίκτυα και ρεύματα που έχουν δημιουργηθεί, να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε. Μακάρι η συνεργασία αυτή να καταστεί εφικτή προεκλογικά. Είναι απαραίτητη, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η αναγκαιότητα προοδευτικής διακυβέρνησης καθοριστική για το μέλλον της χώρας μας και των παιδιών μας. Από τη μεριά μας ήδη αναλάβαμε πρωτοβουλίες. Συναντηθήκαμε με το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους – Πράσινους. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια υπέρβασης των αντιθέσεων και επίτευξης προγραμματικών συγκλίσεων.

Ο στρατηγικός μας στόχος για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου προοδευτικών δυνάμεων και της αριστεράς, καθορίζει και τη θέση μας εν όψει των επικείμενων εκλογών: στο δίπολο που πάει να σχηματισθεί, τασσόμαστε ανεπιφύλακτα και ενισχύουμε τον προοδευτικό, αριστερό πόλο.

Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι «ευρώ ή δραχμή», όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι εγχώριες καθεστωτικές δυνάμεις και η κα Μέρκελ, που όψιμα θυμήθηκε το δημοψήφισμα. Το διακύβευμα των εκλογών είναι άλλο: διαιώνιση του κυβερνητισμού, της τραπεζοκρατίας και της διακυβέρνησης της χώρας από καθεστωτικές δυνάμεις, ή διακυβέρνηση της χώρα από μια ακηδεμόνευτη Αριστερά που ενεργεί προς όφελος των λαϊκών δυνάμεων και της νέας γενιάς;

Εμείς στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον προοδευτικό αριστερό πόλο δυνάμεων. Και σε αυτό δεν συγκαταλέγουμε το ΠΑΣΟΚ του κου Βενιζέλου, που έχοντας αναλάβει δεσμεύσεις για την εξυπηρέτηση των καθεστωτικών δυνάμεων, θέλει τώρα να παρουσιασθεί ως εκφραστής της Κεντροαριστεράς και να διαπραγματευθεί δήθεν την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Δεν ήταν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς που μας έλεγαν ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια διαπραγμάτευσης και ότι αν δεν υπογραφεί το Μνημόνιο θα οδηγηθούμε στην χρεοκοπία και τη δραχμή; Και εμείς τι λέγαμε και τότε και τώρα; Ότι είναι η πολιτική του Μνημονίου και της εξαθλίωσης που οδηγεί σε ύφεση, υστέρηση εσόδων, διόγκωση ελλειμμάτων και τελικά αδυναμία πληρωμής οφειλών, δηλαδή χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή. Αν η Ευρωζώνη καταρρεύσει και επανέλθουν τα εθνικά νομίσματα, είναι γιατί η Ευρωπαϊκή καθεστηκυία τάξη με την αλόγιστη πολιτική της υποτάχθηκε στην κερδοσκοπία των αγορών. Υπόλογοι στη χώρα μας θα είναι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Στηρίζουμε, επομένως, ανεπιφύλακτα τη συγκρότηση ενός πλειοψηφικού προοδευτικού πόλου. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό; Με αυτόνομη κάθοδο της Κοινωνικής Συμφωνίας στις επερχόμενες εκλογές ή με τυχόν συνεργασίες;

Αν και μια αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές θα είχε πολλά πλεονεκτήματα, η άποψή μας είναι ότι δεν είναι εφικτή κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Η πόλωση που ήδη διαφαίνεται ότι εντείνεται, θα προκαλέσει συσπείρωση ψηφοφόρων γύρω από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα μικρότερα κόμματα να μειώσουν τα ποσοστά τους. Η απουσία πόρων είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας. Με αυτή την ευκαιρία θέλω να ζητήσω από όλους που έχετε τη δυνατότητα, να συμβάλετε με όποιον τρόπο μπορείτε στην οικονομική εξόρμηση που ξεκινάμε σήμερα για να καλυφθεί το υπάρχον χρέος και να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε.

Δεύτερη επιλογή είναι να επιδιώξουμε διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες με άλλα πολιτικά κόμματα για κάθοδο στις εκλογές. Στρατηγική μας επιδίωξη ήταν και παραμένει η κάθοδος στις εκλογές ενός ενιαίου μετώπου προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων που θα μπορούσε να συγκροτηθεί ακόμα και σήμερα, μετά από συμφωνία κομμάτων και δυνάμεων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι-Πράσινοι, η Κοινωνική Συμφωνία και άλλοι, στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής ατζέντας και συμφωνημένης μετεκλογικής συνεργασίας. Μια τέτοια συνεργασία θα εξασφάλιζε αυτοδυναμία και θα εγγυάτο ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Από τη ΔΗΜΑΡ, από τον κ. Κουβέλη, η δυνατότητα πολυμερούς ή διμερούς συνεργασίας αποκλείστηκε ύστερα από συνάντηση που είχαμε μαζί του. Με τους Οικολόγους – Πράσινους, η προοπτική συνεργασίας την παρούσα χρονική στιγμή είναι αβέβαιη, καθώς γίνονται διεργασίες εντός του κόμματός τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ μιας πολυμερούς συνεργασίας επεκτείνοντας την πρόσκλησή του και στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αν και οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες, ως Κοινωνική Συμφωνία θα προσπαθήσουμε εκ νέου να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από εμάς είναι επομένως το ακόλουθο: αν μια πολυμερής συνεργασία δεν καταστεί εφικτή, προχωράμε σε μια διμερή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτή είναι η μόνη επιλογή, κάτω από όρους και προϋποθέσεις ή στηρίζουμε τον αριστερό πόλο αλλά παραμένουμε ως κόμμα εκλογικά αμέτοχοι;

Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό διίστανται και θα θέλαμε να ακούσουμε τις δικές σας προτάσεις.

Όλοι συμφωνούμε ότι οποιαδήποτε δυνατότητα διμερούς συνεργασίας μπορεί να γίνει μόνο στη βάση:

α) Μιας αξιόπιστης προγραμματικής συμφωνίας θέσεων  και απόψεων που καλύπτουν τόσο την προεκλογική όσο και την μετεκλογική περίοδο.

β) Διασφάλισης της αυτονομίας του πολιτικού μας λόγου και της οργανωτικής μας ανασυγκρότηση.

Όλοι μας επίσης συμμεριζόμαστε τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος δεδομένης της πολυφωνίας που ήδη υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, της απουσίας συνεκτικών δομών και θέσεων επιμέρους στελεχών ή συνιστωσών που διαφέρουν ουσιαστικά από τις δικές μας.

Από την άλλη μεριά, δεν πρέπει να παραβλέψουμε την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, τις υπαρκτές πιέσεις που ήδη υπάρχουν για σύνθεση απόψεων και μετεξέλιξή του από κόμμα διαμαρτυρίας σε συνιστώσα μιας κυβερνώσας αριστεράς και τον ρόλο που εμείς ως Κοινωνική Συμφωνία μπορούμε να διαδραματίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι τόσο κρίσιμο για το μέλλον της χώρας, που αν οι όροι που έχουμε θέσει μπορούν να εκπληρωθούν, δεν πρέπει να διστάσουμε να συνεργαστούμε.

Στη Γαλλία, χρειάστηκαν 17 χρόνια για να επανέλθει το Σοσιαλιστικό Γαλλικό Κόμμα στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και ήδη διαφαίνεται μια ελπιδοφόρα αλλαγή για την Ευρώπη.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις οργανώνουν την αντεπίθεσή τους με όλα τα μέσα στη διάθεσή τους και συγκροτούν ένα ενιαίο μέτωπο δυνάμεων.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους και ιδιαίτερα για τα κόμματα της αριστεράς που καλούνται να κάνουν τις απαραίτητες υπερβάσεις.

Εμείς, ως Κοινωνική Συμφωνία, θα αποτιμήσουμε τα’ αποτελέσματα του διαλόγου τις επόμενες μέρες και θα πορευτούμε με συνέπεια όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα για την εκπλήρωση του στρατηγικού μας στόχου: τη συγκρότηση ενός ενιαίου δυναμικού και αξιόπιστου πόλου των προοδευτικών δυνάμεων και των δυνάμεων της αριστεράς. Οι προτάσεις και οι θέσεις σας σήμερα, θ’ αποτελέσουν βάση για τη λήψη οριστικής εισήγησης από την Ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου με όλα τα κόμματα. Η τελική μας εισήγηση θα σας αποσταλεί ώστε να εκφραστεί και η δική σας άποψη.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ο αγώνας που όλοι μαζί ξεκινήσαμε συνεχίζεται. Κάναμε το πρώτο βήμα.

Είμαι σίγουρη ότι οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν και ότι η Κοινωνική Συμφωνία θα συμβάλλει ουσιαστικά και καθοριστικά στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση και την ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων.

Σας ακούμε και προχωράμε μαζί.