Πολυτεχνείο – Χρέος στην ύψιστη πράξη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/koinonik/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.

Η μνήμη γυρίζει πίσω σαράντα δύο χρόνια σε εκείνες τις μέρες του Νοέμβρη του 1973. Ο αγώνας κατά της χούντας είχε κορυφωθεί για να σφραγιστεί με το «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟ – ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟ..» που έγινε ένα σύμβολο, όχι μόνο για τις επόμενες μέρες, αλλά για το χτες, το σήμερα, το αύριο.
Ο αγώνας εκείνος σημάδεψε και καθόρισε και τη δική μου στάση ζωής, αφού συμμετείχα και έζησα το πρώτο όσο και το δεύτερο κίνημα της Νομικής, καθώς και το Πολυτεχνείο ως φοιτήτρια της Νομικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα κρατήσω για πάντα ζωντανή στην μνήμη μου αυτή την ιερή παρακαταθήκη, διότι ο αγώνας εκείνος έμπλεος πατριωτισμού, έχει διαπεράσει την ψυχή μου και είναι δύσκολο να περιγράψεις τα γεγονότα και την βαρβαρότητα των εσατζήδων που χτυπούσαν με λυσσαλαιότητα. Ήταν κυριολεκτικά μία κόλαση. Γι’ αυτό δε μπορεί, παρά να διατηρώ σταθερή την πίστη μου στα οράματα εκείνα που αποτελούν κινητήρια δύναμη για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ενίσχυση και διεύρυνση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας με σεβασμό στον Άνθρωπο.
Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ που έκφρασε με τον πιο γνήσιο τρόπο την αντίθεση του ελληνικού λαού στη χούντα, έκανε σημαία του, τέσσερις βασικές αξίες, «ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ».
Αξίες που μας επιτρέπουν να μπορούμε να ονειρευτούμε για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.
Άλλωστε ο ξεσηκωμός της νεολαίας του 1973 στο Πολυτεχνείο δεν αποτελεί μια ευκαιρία επετειακού εορτασμού, αλλά έχει έναν ισχυρό συμβολισμό αντίστασης σε ό,τι συνιστά την οπισθοδρόμηση και την ανελευθερία. Αποτελεί ένα ηθικό δίδαγμα και δείχνει το ανυπότακτο φρόνημα του λαού μας.
Η σημερινή επέτειος αποτελεί απόδοση τιμής, όχι μόνο στη μνήμη εκείνων που έπεσαν από τις σφαίρες τις χούντας, αλλά και χρέος στην ύψιστη πράξη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας που και σήμερα δοκιμάζεται.
Το μήνυμα πρέπει να είναι αντίσταση σε κάθε επιβουλή, αντίσταση για να υπερασπιστούμε το δίκαιο, αντίσταση εναντίον της αυθαιρεσίας, «της καταπίεσης και της ταπείνωσης».
Οφείλουμε να εγκαταλείψουμε την υποκρισία και τον λαϊκισμό που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες, τους στερούν το οξυγόνο της ελπίδας και με σοβαρότητα να υπερασπιστούμε την αξία της Δημοκρατίας, όχι μόνο ως λαός αλλά προ πάντων ως πολιτικές ηγεσίες. Αυτή η αξία πρέπει να αποτελεί οδηγό αντίστασης ενάντια στην βαρβαροποίηση της κοινωνίας και στις κάθε είδους δικτατορίες και επεμβάσεις που στραγγαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος, που προκαλούν πολέμους, δυστυχία, μετανάστευση, προσφυγιά και τρομοκρατία.
Σήμερα ζούμε την ανείπωτη τραγωδία που βιώνει ο γαλλικός λαός με θύματα αθώους από τα χέρια των τζιχαντιστών και η ανθρωπότητα λυγίζει από τα συνεχιζόμενα εγκλήματα. Αυτόν τον τρόμο πρέπει να τον ξεριζώσουν όσοι πιστεύουν στις αρχές της ισονομίας, της ισότητας, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Η Ευρώπη καλείται να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες βάσει των οποίων πήρε σάρκα και οστά το ευρωπαϊκό όραμα, το οποίο σήμερα ξεθωριάζει, διότι κυριαρχεί η παντοκρατορία της Γερμανίας που χρησιμοποιεί τους δορυφόρους της για να καθυποτάξει το Νότο με πειραματόζωο και απόλυτο υποτακτικό της την Ελλάδα.
Τα όσα συμβαίνουν δεν είναι καθόλου τυχαία, ας ελπίσουμε ότι οι λαοί θα αντιταχθούν στο νέο Μεσαίωνα, θα ξεπεράσουν τις ηγεσίες τους και θα τις αναγκάσουν να δουλέψουν σοβαρά και αποτελεσματικά για τους πολίτες, για την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της προόδου και της στήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το κοινό μας μέλλον δεν μπορεί να είναι η πολιτική λιτότητας, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, το χτύπημα της κοινωνικής πρόνοιας και υγείας και της πολιτικής υποδούλωσης της ζωής μας αποκλειστικά στις επιταγές των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη, που θα αποτελέσει αντίβαρο στις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές που συνθλίβουν κοινωνικές κατακτήσεις και εντείνουν κοινωνικές ανισότητες.
Η Κυβέρνηση έχει χρέος να εφαρμόσει στην πολιτικής της την κοινωνική δικαιοσύνη, όχι μόνο ως αναγκαιότητα, αλλά και ως αρχή και μέγιστη αξία για την αξιοπρέπεια των πολιτών, που σήμερα δοκιμάζεται.

Μαρία Ηλία Κυριακοπούλου
πρώην βουλευτής
μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κοινωνικής Συμφωνίας